Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.02.08.
19:27

Írta: DóraTibor

II. Miklós orosz cár

2014-02-08_190428.jpg

Nézzétek meg ezt a boldog családot a bal oldali képen! Édesapa és Édesanya, körülöttük pedig öt gyermekük: négy szép, csinos fiatal lány és egy kisfiú. A képen II. Miklós orosz cárt és családját látjátok, a kép száz évvel ezelőtt, 1913-ban készült.

A jobb oldali képen a cár unokatestvérével, V. György brit uralkodóval látható. A két férfi hasonlósága közeli rokonságuk miatt nem meglepő, Édesanyjaik ugyanis testvérek voltak. (V. György egyébként a jelenlegi brit uralkodó, II. Erzsébet nagyapja volt.)

II. Miklós cár és családjának sorsa is érdekes, azaz tragikus. Ma tehát kicsit Oroszország felé fordulunk.

II. Miklós az utolsó orosz cár volt. Cseppet sem volt sikeres uralkodó, de ez a tény a történet szempontjából igazából lényegtelen. A világ egyik legnagyobb országának volt a vezetője, 130 millió főnyi alattvalója volt, amíg 1917-ben le nem mondott a trónról. Le kellett mondania, nem volt más választása: az orosz polgári forradalom erői és a Lenin vezette bolsevikok erőszakkal lemondatták. A forradalom után a Lenin vezette bolsevikok, kommunisták kaparintották meg a hatalmat, akiknek a cár, mint a régi rendszer jelképe az útjukban állt. Lemondatása után másfél évig házi őrizetben tartották fogva a családot, előbb Carszkoje Szelo-ban, majd Tobolszkban, végül pedig Jekatyerinburgban (a Szovjetunió idejében a várost Szverdlovszknak hívták). Itt, Jekatyerinburgban érte utol a családot szörnyű végzete.

Az 1918. július 16-ról 17-ére virradó éjjel a családot az őket őrző katonák felébresztették, majd megparancsolták nekik, hogy öltözzenek fel, mert egy biztonságosabb helyre viszik őket. A héttagú család és az őket kiszolgáló személyzet tagjai - 
a gyerekek dadái, a család orvosa és szakácsa - fogva tartóik utasítására lementek a ház alagsorába, és várták az őket az ígéret szerint elszállító teherautót. Ekkor azonban váratlanul egy katonai osztag lépett a helyiségbe, majd parancsnokuk, Jakov Jurovszkij közölte a teljesen megdöbbent családtagokkal, hogy a szovjet hatóságok halálra ítélték mindannyiukat.

2014-02-08_192419.jpg

Miklós megdöbbenve lépett előre, de csak annyi ideje maradt, hogy ennyit kérdezzen: „Micsoda?”, mielőtt Jurovszkij közvetlen közelről fejbe lőtte őt. A cár azonnal meghalt, ekkor Jurovszkij a 13 éves Alekszej trónörököst lőtte le. A feljegyzések szerint a nők halálukra készülve elkezdtek keresztet vetni, de gyilkosaik nem várták meg, míg végeznek: a keresztvetés felénél sortüzet zúdítottak rájuk. A hercegnők halála sokkal lassabb volt, mint fejlövést kapott édesapjuké: a lányok ruhája alatt ugyanis a cári család drágakövei voltak elrejtve, és a lövedékek ezekről a drágakövekről visszapattogtak. A sebesült, de életben lévő hercegnőket (17, 19, 21, 22 éves lányokat!) ezért a katonák a puskák végére szerelt bajonettel szúrták le. Kegyetlen, fájdalmas kínhalált haltak... Aki ebbe sem halt bele, azt közelről halántékon lőtték.

A vérbe fagyott holttesteket hamarosan feldobálták egy teherautóra és egy erdőbe vitték azokat, ahol Alekszej trónörökös és Mária hercegnő kivételével egy bányagödörbe dobták, majd savval öntötték le az uralkodócsalád holttesteit. Csontváz-maradványaikat csak a Szovjetunió megszűnése után, 1991-ben keresték és találták meg. Alekszej és Mária holttestétől valamiért máshol szabadultak meg a bolsevikok. Az ő savval leöntött és megégetett holttesteik csontmaradványaira csak 2007-ben bukkantak rá. A cári család tagjait szentté avatták és 1998-ban, 80 évvel haláluk után temették el őket Szentpéterváron. Később a két hiányzó gyermek maradványait is ide helyezték el.
2014-02-08_191036.jpg
Történészek kutatásai szerint a család kiirtását személyesen Lenin rendelte el.

A képek forrása: www.flickr.com

Szólj hozzá!

Címkék: történelem kivégzés gyilkosság Lenin Oroszország II. Miklós cár

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr165805300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása