Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.02.12.
17:57

Írta: DóraTibor

Lady Jane Grey

Éppen ma 460 éve, 1554. február 12-én kivégeztek egy nemes és szép vonásokkal rendelkező, 17 éves lányt a londoni Tower-ben. A lány neve Lady Jane Grey volt. De miért kellett ilyen fiatalon, mai fejjel gondolkodva gyakorlatilag kiskorúként ilyen szörnyű véget érnie ennek a szerencsétlen lánynak?

jane2.jpg

Lady Jane Grey a Tudor "család" tagja volt, hiszen a híres VIII. Henrik király egyik testvérének volt az unokája. Aki egy kicsit is ismeri az angol történelmet, tudja, hogy Henrik kivonta országát a római katolikus egyház fennhatósága alól, és saját maga vezetésével megalapította az azóta is az ország legfőbb vallásának számító anglikán egyházat. Vissza kell tehát mennünk az időben 1544-ig, amikor is Henrik, halála előtt három évvel végrendeletében kijelölte a trónutódlást. A trónt egyetlen fiának, Edward hercegnek szánta, utána pedig még az egyházváltás előtt született, ezért a katolikus hit szerint élő elsőszülött lánya, Mária hercegnő, majd másik lánya, Erzsébet szerepeltek a listán a sorban.

Henrik halálakor Edwardot meg is koronázták, VI. Edward néven. Ő hat évig uralkodott csupán, mert egy beteges, fejletlen, vézna kisfiú volt, aki 15 évesen meghalt. Ő volt az, aki apja, Henrik végrendeletét megváltoztatva - királyként erre minden joga megvolt! - nem a katolikus Máriát, hanem unokatestvérét, az anglikán hit szerint élő Jane-t nevezte meg utódjául. Jane ekkor 16 éves volt.

mary.jpg

El is kezdte törvényes uralkodását, alá is írt rendeleteket, mint Jane királynő, azonban csupán kilenc nappal hatalomra jutása után Mária (a képen) letaszította a trónról, mégpedig az apja, VIII. Henrik tíz évvel azelőtti végrendeletére hivatkozva.

Máriát úgy ismerjük, mint Bloody Mary, azaz Véres Mária, azaz ő nem egy koktél volt, hanem egy valós, a nép által meggyűlölt uralkodó. 

Mária királyné kivégeztette a Jane-t hatalomra segítő nagybátyját, majd férjét, Jane édesapját is, és február 12-én meg kellett halni Jane-nek is, hiszen azzal, hogy életben van, fenyegetést jelentett Mária számára.

Jane kivégzéséről részletes feljegyezések maradtak fenn. A 17 éves lány így búcsúzott az élettől: "Jó keresztények! Meghalni jöttem ide, és nem is vonom kétségbe ítéletem jogosságát. Ám az ok, amiért Őfelsége, a királynő halálra ítélt engem, nem volt valós. Esküszöm, előttetek, és Isten előtt, hogy ártatlan vagyok az ellenem felhozott vádakban." Jane ezután bekötötte a szemét, s érthető módon, kétségbe esve elkezdte keresni kezeivel a tönköt, amire le kellett hajtania a fejét. A tönköt azonban nem találta, és csupán a levegőt markolászta, s sírva kérdezte: ,,Most mit tegyek? Hol van?" Egy jelen lévő katona segített megtalálni a rönköt, amire az egykori királynő ráhelyezte fejét, a hóhér lesújtott bárdjával, egy pillanat múlva Jane Grey már halott volt. Testét a kivégzés helyétől néhány méterre lévő Szent Péter kápolnában temették el, fejét a lábaihoz helyezve. Azóta is ott alussza örök álmát Lady Jane Grey, az a fiatal lány, akit igazából és jog szerint I. Jane királynőnek kellene hívnunk, még akkor is, ha csupán kilenc napig uralkodott.

jane.jpg

A lefejezés, az egykori vérpad pontos helyén ma ez a zöld színű üvegből és saválló acélból készült emlékmű található. Amikor ezen a helyen járok a csoportokkal, közösen elolvassuk az emlékművön látható, itt meghalt híres emberek nevét, köztük Boleyn Annáét is, akit ugyanezen a helyen fejeztek le 18 évvel korábban. Róla is fogok írni, ahogy Henrikről is, ahogy oly sokan kértétek!

london2008 155.jpg

A képek forrása: saját fotó, illetve www.flickr.com

Szólj hozzá!

Címkék: történelem kivégzés Tower of London Lady Jane Grey

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr585811348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása