Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.02.16.
21:34

Írta: DóraTibor

Grigorij Raszputyin

Nemrég az utolsó orosz cári család szörnyű sorsáról meséltem, de most lássuk azt az embert, akinek igen-igen nagy szerepe volt abban, hogy a dolgok idáig fajultak, és végső soron szerepe van abban is, hogy mi, ma, 2014-ben Magyarországon közel sem élünk olyan színvonalon, mint például osztrák szomszédaink… De erről később. Mai főhősünk Grigorij Raszputyin.

Szerintem a nevét mindenki ismeri a Boney M-számból (Ra-Ra-Rasputin…), de ki volt valójában ez a csúnya, szakállas ember?

rasp.jpg

Raszputyin egy sokak által rajongásig imádott, mások által halálosan gyűlölt igehirdető, csodadoktor, jövendőmondó és szent ember volt. Nem volt pap, hanem egy egyszerű parasztember volt, akinek 18 éves korában megjelent Szűz Mária, és onnantól - állítása szerint - látomásai lettek, meg tudta jósolni a jövőt és gyógyító erővel is rendelkezett. Kivételes tulajdonságai voltak, szent embernek tartották. A képét nézve meglepő, de különösen a nőkre volt hatással: akkora szexuális kisugárzása volt, hogy nők százait csábította el könnyedén, vad orgiákát tartott. Korának kétségkívül legfontosabb celebje volt.

Csodadoktor-híre futótűzként terjedt Oroszországban, és végül maga a cárné is segítségét kérte a súlyos vérzékenységben szenvedő trónörökös, Alekszej gyógyulása érdekében. Több esetben sikerült is elállítani a vérzést, amit a cári család csodaként fogott fel, pedig csupán ellazította, elaltatta a fiút. Az idő előrehaladtával a cárra is egyre nagyobb befolyása lett, és már államügyekben, például egyes miniszterek kinevezésében, a háborúkban való részvétel ügyében is ő döntött, gyakorlatilag az orránál fogva vezette a később a családjával együtt meggyilkolt uralkodót,

Botrányos életvitelével, nyilvánvaló kuruzslásával és a cárra gyakorolt hatásával kivívta a nép gyűlöletét, míg a nemességnek, a politikusoknak és az egyháznak egyre nagyobb politikai befolyása miatt lett elege belőle. Tény az is, hogy személye miatt a cári családnak, sőt, az egész cári rendszernek is Raszputyin miatt kezdett zuhanni hihetetlen mértékben a népszerűsége. Végső soron tehát nagyrészt az ő tevékenysége miatt gyengült meg annyira a rendszer, hogy forradalom tört ki, melynek végén kivégezték a cári családot és kőkemény kommunista évtizedek köszöntöttek be. És hogy miért írtam a cikk elején, hogy a mi életünk is jobb lenne, ha Raszputyin nincs? Ha az emberek nem fordulnak a rendszer ellen, és ha emiatt nem lesz szovjethatalom, mi sem éltünk volna több, mint 40 évig abban az elnyomó rendszerben.

Raszputyin egy, a cárnak írt levelében megjósolta saját, két héttel későbbi halálát is. 1916. december 16-án Juszupov herceg vacsorára hívta otthonába, ahol több embernek is elegendő mennyiségű ciánnal mérgezett bort és pitét fogyasztott, de az meg sem kottyant neki! Juszupov megdöbbenve látta, hogy Raszputyinra nem hat a cián, ezért hát hátba lőtte. A megmérgezett és lelőtt Raszputyin azonban felállt és kiment az udvarra, ahol az összeesküvők ütötték-verték, végül fejbelőtték. Testét ezután a Néva folyóba dobták, és a néhány nappal későbbi boncolás megállapította, hogy a halál oka nem a cián, nem a golyók és nem is a fejét ért erős ütések voltak, hanem fulladás!

Halála után három hónappal történt a cár lemondása, és az új hatalom Raszputyin holttestét kiemeltette a díszes sírból, hogy egy ismeretlen helyen temesse el azt: nem akarták, hogy zarándokhely, a régi rendszer jelképe legyen a sírja. Úton a kis temető felé a halottas autó azonban lerobbant! Ezért a katonák ott, a helyszínen, az út szélén máglyát raktak és elégették Raszputyin holttestét! Igen ám… De nem vágták át a bokaszalagokat, amik a lángok hatására összeugrottak, ezért a három hónapja halott Raszputyin szó szerint felült a máglyán! Végül hamvait ott, azon a helyen elfújta a szél és elnyelte a mocsár.

Egy különös vég egy különös embernek.

A kép forrása: www.flickr.com

Szólj hozzá!

Címkék: történelem gyilkosság Lenin Oroszország Raszputyin II. Miklós cár

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr1005817598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása