Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.12.15.
22:11

Írta: DóraTibor

Nicolae Ceaușescu

Ma a XX. század, ha nem a világtörténelem egyik legellentmondásosabb, a nép által talán leggyűlöltebb diktátoráról, a Romániát 1965-től 1989-ig vaskézzel irányító Nicolae Ceaușescu-ról olvashattok érdekességeket.

ceausescu_12.jpg

Nicolae Ceaușescu 1918. január 26-án született egy kis román faluban, Scornicești-ben. Anyja egy írástudatlan parasztasszony, apja pedig egy, a családját alkalmi munkákból csak alig-alig eltartó alkoholista volt, aki a családját rendszeresen verte. Amikor Ceaușescu-nak 1924-ben testvére született, apja olyan részeg volt, hogy kiment a fejéből, hogy van már egy hat éves, Nicolae nevű fia, így hát az újszülöttet is Nicolae-ként anyakönyveztette. Ceaușescu-nak tehát volt egy öccse, akit ugyanúgy hívtak, mint őt!

Magányos, társaitól mindig külön játszó gyerek volt, és ez így is maradt egész életében. Állítólag soha életében egy barátja sem volt. Egyetlen kivétel volt csupán: felesége, Elena, aki mindenben mellette volt és akivel meg tudta magát értetni. Magánya talán abból is fakadt, hogy csúnya és alacsony volt, és eleinte még dadogott is - de olyan erősen, hogy ha megszólalt, mindenki nevetni kezdett.

ceausescu_08.jpg

Egykori iskolatársai visszaemlékezése szerint bár a család szegénysége miatt kölcsön könyvekből tanult és mezítláb járt iskolába, de mindig ő volt az osztályelső. 11 éves korában elhagyta a családját és Bukarestbe ment, ahol cipészsegédként kezdett el dolgozni. 14 éves korában - cipészmesterének hatására - belépett a kommunista pártba. Innen indult meg karrierje. A második világháború előtt többször börtönben is volt illegális kommunista tevékenysége miatt, de a háború végén, amikor Románia szocialista ország lett, pártkarriert csinált.

Feleségét, Lenuța Petrescu-t egy bálon ismerte meg, és egyből megtetszett neki a fiatal korában valóban csinosnak mondható lány. Ceaușescu mindenkit lefizetett, hogy Lenuța-t válasszák meg bálkirálynőnek! Miután így megnyerte a szépségversenyt, Ceaușescu felkérte táncolni – így alakult hát ki a világtörténelem egyik legelvetemültebb diktátor-párosa. Lenuța a nevét Elena-ra változtatta, és miután feleségül ment Nicolae-hoz, mindenki így ismerte: Elena Ceaușescu.

ceausescu_13.jpg

1965-ben, az addigi pártfőtitkár, Gheorghe Gheorghiu-Dej halálakor, Ceaușescu 47 évesen elérte az annyira áhított pozíciót: megszerezte a kommunista párt – egyben az egész ország – vezetői posztját és haláláig nem is engedte át senkinek azt.

Hatalma első éveiben népszerű volt úgy Romániában, mint a világ nyugati felén, hiszen pl. nem vett részt az 1968-as, Csehszlovákia elleni katonai akcióban, és többször nyíltan merte bírálni a Szovjetuniót. A nyugati sajtó sztárja lett, Nixon amerikai elnök személyesen látogatott el hozzá Bukarestbe! A nyugati világ politikusai tárt karokkal fogadták és népünnepély fogadta, amerre csak járt! II. Erzsébet brit királynő királynak kijáró ünnepségsorozat keretében fogadta: lovas hintóval hajtottak át London belvárosában és ünnepélyes fogadást tartottak tiszteletére a Buckingham-palotában. (A rossz nyelvek szerint az angliai látogatás során azért is fogadták ilyen díszes külsőségek közepette, mert angol gyártmányú repülőgépek megrendelését várták tőle, azonban végül egyetlen egy repülőt rendelt meg, és azért is eper-szállítmányokkal szeretett volna fizetni!)

ceausescu_01.jpg

Ahogy teltek a hatalomban töltött évek, iskolázatlansága és származása egyre kevésbé tudta feldolgozni a hatalommal járó előnyöket. Egyre inkább egy képzelt világban élt, ahol nem létezett semmiféle ellentmondás vele szemben. A ’70-es években ellátogatott Kínába és Észak-Koreába is, és az ott tapasztalt személyi kultusz lenyűgözte. Mao Ce Tung és Kim Ir Szen mintájára kezdte el kiépíteni az őt Romániában Istenként feltüntető tekintélyuralmi rendszerét. Számos hátborzongató, még több abszurd vagy tragikomikus példát lehet hozni ebből a korból:

Számtalan festmény, szobor és idealizált fotó-montázs született róla és feleségéről. Stadionokat töltöttek meg az őket dicsőítő 'alattvalók'. Óriási díszletek között ünnepeltették magukat!

ceausescu_10.jpg

Idősödő korától kötelező volt kiretusálni a ráncokat az újságokban róla megjelenő képekről. Hát így néznek ki hetven év körüli emberek?...

 

ceausescu_19.jpg

 

A diktátort olyan neveken kellett nevezni, mint például a Kiválasztott, a Scorniceşti-i Tölgy, a Megmentő, vagy a Kárpátok géniusza.

Létrehozott egy 700.000 informátorból álló titkosrendőrségi hálózatot, mely a társadalom minden rétegét behálózta. Ez volt a Securitate. A Securitate megfigyelt, jelentéseket írt, megkínzott, bebörtönzött és akár gyilkolt is – senki sem volt biztonságban.

Betiltotta a miniszoknyát és a fiúknak a hosszú hajat.

Tilos volt írógépet birtokolni és használni. Nem volt szabad szabadon írni, beszélni és gondolkodni.

1980-ban elhatározta, hogy visszafizeti az ország 16 milliárd dolláros adósságát. Ezért őrült tempójú termelésre kényszerített minden román állampolgárt. Férfiak és nők, diákok, katonák éjt nappallá téve termeltek a gyárakban, szinte ingyen. Emellett minél kevesebbet költött a lakosságra: az áramszüneteket fűtési szünetek követték, az emberek saját otthonaikban fagytak halálra - azt hirdette, hogy egy lakás egészséges hőmérséklete 12 Celsius fok. Élelmiszert csak jegyre lehetett kapni, az emberek egész éjjel sorban álltak, hogy kaphassanak valamicske élelmiszert a reggeli boltnyitáskor. Mindent, de mindent exportra termeltek. Minden román számára kötelezően betartandó vegetáriánus menüt készíttetett az egészségügyi miniszterrel, s mindenféle hús eltűnt az üzletekből.

A lakosság rettegett, robotolt, éhezett és fázott, miközben Ceaușescu és családja az időt számos luxusvilláinak egyikében töltötte, az átlag román állampolgárok számára elképzelhetetlen fényűzésben.

Mániákusan vágyott arra, hogy 25-30 millió román felett uralkodhasson, ezért 1966-ban teljesen megtiltotta a terhesség-megszakítást. Akkor sem volt engedélyezett az abortusz, ha a magzat orvosilag igazolható módon sérült, értelmi fogyatékos volt – hamarosan megteltek az ilyen beteg gyerekek gondozására létesített szörnyű intézmények.

A ’80-as években nekilátott a mezőgazdaság totális államosításának. A kisparaszti családoktól elvett birtokokat nagy, állami szövetkezetek kezdték el művelni. Egész falvakat dózeroltatott le, hogy a falusi lakosság életkörülményeit ellehetetlenítse. Teljes falvakat, köztük idős parasztembereket is panelházakba költöztetett. Nagyon sokan nem tudták feldolgozni addigi életük megsemmisülését és öngyilkosok lettek.

Bukarest sem úszta meg: A város egyötödét a lakosok akaratának ellenére lerombolták, hogy helyet csináljanak a panelházaknak.

Marin nevű bátyja Románia bécsi kereskedelmi kirendeltségét vezette. A gyanú szerint ő volt az, aki segített kijuttatni a diktátor több millió dolláros vagyonát svájci bankszámlákra. Marin a diktátor kivégzése után három nappal Bécsben felakasztotta magát.

Megalomániás volt: A főváros közepén felépítette a világ valaha épült legdrágább és legnehezebb épületét, ami ma is a világ második legnagyobb épülete a Pentagon után. Ez az épület a Nép Háza. Hogy felépülhessen, 30.000 lakást, 300 km utat, és több mint húsz templomot romboltak le.

ceausescu_17.jpg

Elena is megérte a pénzét. A diktátor felesége számos kémiai témájú publikációt jelentetett meg, miközben gyakorlatilag analfabéta volt. Kisiskolás korában mindenből megbukott, egyedül varrásból nem. Elena két évvel idősebb volt férjénél, de hogy fiatalabbnak tűnjön nála, 1916-os születési dátumát minden hivatalos iratban 1919-re változtatták! Sírján is a hamis, 1919-es születési dátum szerepel.

És ez még mind semmi! Valéry Giscard d’Estaing egykori francia köztársasági elnök visszaemlékezése szerint amikor a Ceaușescu-házaspár Párizsban járt egy hivatalos látogatáson, a számukra szállást adó párizsi hotel megdöbbenve tájékoztatta őt, hogy Ceaușescu-ék ellopták az elnöki lakosztály összes díszét: vázákat, tálakat, hamutartókat, dísztárgyakat.

A Ceaușescu-házaspár 25 éven át tartó hatalma egy hét alatt omlott össze. Temesváron egy magyar pap, Tőkés László nyíltan kezdett beszélni a rendszer hibáiról, mire a Securitate le akarta tartóztatni, de több ezer ember állt sorfalat a templom körül. A fegyveresek a tömegbe lőttek, de Tőkést nem tudták elfogni. A temesvári megmozdulások híre gyorsan végigsöpört az országon, Bukarestbe is eljutott. December 21-én Ceaușescu egy több tízezer fős tüntetést hívott össze Bukarestben, ahol a tömeg eleinte a megszokott módon tapsolta és éljenezte, azonban a beszéd felénél... valami szokatlan dolog történt. Egyszer csak sípolás, fújolás hallatszott – a tömeg a diktátor ellen fordult, majd betört az elnöki palotába. Ceaușescu nem akart hinni a fülének. Érdemes megnézni ezt a képet: A mindig magabiztos diktátor itt hallotta meg az ellene jelszavakat skandáló emberek tízezreinek hangját.

ceausescu_06.jpg

A beszéd és az élő TV-közvetítés hirtelen félbeszakad, az elnöki pár helikopterrel elhagyja Bukarestet! A helikopter Bukaresttől 100 km-re leszáll, és a hetven éven felüli diktátor-házaspár egyetlen testőrrel menekül tovább. A testőr fegyverével megállít egy Daciát, amit egy gyári munkás vezet. A menekülés egészen abszurd fordulatot vesz: Ceaușescu eltéríti a Daciát! A sofőrt kényszerítik, hogy vigye őket tovább, de ő annyira fél, hogy képtelen vezetni. Remeg a lába – ekkor Ceaușescu lenyomja a sofőr jobb combját, hogy az képes legyen gázt adni. Azonban nincs menekvés – hamarosan elfogják őket.

ceausescu_16.jpg

A hadsereg a forradalom mellé áll, az elnöki házaspárt rögtönítélő bíróság elé állítják és december 25-én, karácsony első napján mindkettejüket halálra ítélik. A kezüket összekötözik, majd azon nyomban falhoz állítják őket.

ceausescu_11.jpg

Géppisztolyropogás hallatszik, majd a földön két holttest hever. A katonák azt a parancsot kapták, hogy a testükre célozzanak, hogy az arcuk felismerhető maradjon. A népnek látnia kellett a felvételeken, hogy valóban meghaltak.

ceausescu_15.jpg

A kivégzés után készült képek a világon mindenhol az újságok címoldalára kerültek. A holttesteket koporsókba helyezték, majd helikopterrel Bukarestbe vitték, ahol a Ghencea temetőben eltemették őket. 2010 júliusában a család kérésére a sírokat felnyitották és DNS-mintát vettek a maradványokból. Ekkor immár biztosan kiderült, hogy valóban a diktátor-pár fekszik a sírokban. Ez, az exhumáláskor készült kép egészen elképesztő!

ceausescu_03.jpg

A jelenleg is látható síremléket a 2010-es exhumálás, majd az újratemetés után készítették nekik.

ceausescu_02.jpg___________________________________________________________________________________________

 A képek forrása: Az Internetről szabadon letölthető állományok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr66985979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása