Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2015.01.04.
20:50

Írta: DóraTibor

Sir Winston Churchill

Mai cikkem Sir Winston Churchill-ről, Nagy-Britannia legendás miniszterelnökéről szól. Sokan ismerjük a pocakos, állandóan szivarozó, fanyar humorú, mindig elegánsan mutatkozó Churchillt, ám az ő élete is rejteget sok, kevésbé ismert érdekességet. Bízom benne, hogy ma is tudok Nektek olyan érdekes információkkal szolgálni, melyek elolvasására érdemes rászánni öt-hat percet.

churchill_01.jpg

Winston Leonard Spencer Churchill 1874-ben született egy híres angol nemesi családba. Iskolai évei után, alighogy betöltötte a nagykorúságot, katona, illetve katonai tudósító lett. A brit birodalom a XX. század elején a Föld valamennyi kontinensén rendelkezett gyarmatokkal illetve szövetséges országokkal, így Churchill eljutott többek között Törökországba, Görögországba, Indiába, Kanadába, a mai Pakisztán területére, Egyiptomba, Dél-Afrikába, Szudánba, Kubába is.

churchill_05.jpg

Az 1900-as évek elején kezdődött politikai karrierje. Eleinte képviselő, majd államtitkár, később hadügyminiszter, majd pénzügyminiszter lett. Karrierjének csúcsára 1940-ben ért el, amikor VI. György király kinevezte miniszterelnöknek. Sokan őt tartják Hitler legfőbb legyőzőjének, jóllehet az Egyesült Államok és a Szovjetunió is hatalmas véráldozatot hozott a nácik legyőzésének érdekében. Churchill 1945-ig maradt miniszterelnök, de ugyanezt a posztot 1951 és 1955 között ismét betöltötte. 1965 januárjában halt meg, a napokban emlékezünk meg halálának 50. évfordulójáról.

 

A nagyon rövid életrajz után lássunk tehát érdekességeket róla!

Egyik közvetlen felmenője egy 1600-as években élt hadvezér, John Churchill volt, akit sok hadtörténész a valaha élt legnagyobb brit katonai zseninek tart!

Koraszülött volt: csupán hét hónapra született. Ez a tény az inkubátor feltalálása előtti korban igen nagy kockázattal járt, de az újszülött Churchill végül életben maradt.

A fiatal Winston nem volt jó tanuló, főleg matematikából volt gyenge. Angol irodalomból és történelemből viszont jó jegyei voltak. Tudjuk azt is, hogy nagyon jó sportoló volt: iskolai vívóbajnok volt, de lovaspólóban is kitűnt a társai közül. Talán meglepő tény az is, hogy sosem végzett egyetemet.

Gyerekkorában híres édesapja autogramját árulta, hogy egy kis zsebpénzhez jusson.

Fiatal korában nagyon pösze volt és erősen dadogott is. Komoly önfegyelemmel és akaraterővel sikerült leküzdenie ezeket a beszédhibákat, olyannyira, hogy az ország történetének egyik legnagyobb szónoka vált belőle.

1895-ben, Kubában szokott rá szivarozásra, mely szenvedélyét élete végéig megtartotta.

Szintén 1895-ben történt, hogy egy társával Svájcban csónakázott, de mindketten kimásztak a csónakból, hogy ússzanak egyet a tóban. Churchill ekkor kis híján vízbe fulladt.

1899-ben Dél-Afrikában fogságba esett, de megszökött. 500 kilométert tett meg, mire elérte a baráti hadsereget Mozambikban!

1931. december 13-án New York-ban taxival sietett egy találkozóra. Amikor megérkezett, kiszállt a taxiból, de elfelejtette, hogy Amerikában, Angliával ellentétben jobboldali közlekedés van, és gyors léptekkel pattant ki az autóból - ám nem a járdára, hanem az úttestre. Egy 50 km/h-val közlekedő autó azonnal elgázolta, Churchill súlyos sérüléseket szenvedett, ám köszönhetően duci testalkatának, ami párnaként fogta fel az ütést, nem tört össze, mint egy tojáshéj és nem zúzódott össze, mint egy pöszméte – ahogy maga írt erről később. A balesetéről szóló, nagy sikerű cikkel komoly honoráriumhoz jutott.

churchill_04.jpg

Az Amerikai Egyesült Államoknak összesen nyolc tiszteletbeli állampolgára van. Churchill volt az első, aki elnyerte ezt a dicsőséget. A többiek között olyan neveket találunk, mint a magyar zsidókat mentő Raoul Wallenberg vagy kalkuttai Teréz anya.

Szeretett festeni. Élete során 500 képet készített! Emellett volt még egy fura hobbyja: egész életében gyűjtötte a kalapokat.

churchill_09.jpg

Szüksége volt a rendszeres egyedüllétre és időről időre visszatérő depresszióban szenvedett.

Tudta közületek valaki, hogy kőműves-végzettsége is volt? Szabadidejében nagyon szeretett falazni vidéki birtokán. Természetesen szivarral a szájában! És kalapban.

churchill_03.jpg

Számtalan szobra van világszerte, még Budapesten is, a Városligetben. A legismertebb szobra mégis a londoni Parliament Square-en áll, a brit parlament épülete mellett, pontosan a Big Ben-nel szemben. Ez a szobor volt az, ami a 2012-es olimpiai játékok megnyitóján sétapálcájával felintegetett a helikopterrel fölötte elrepülő II. Erzsébet királynőnek és James Bond-nak.

churchill_07.jpg

Azt sokan tudjuk, hogy Nobel-díjas volt, de az igazán megdöbbentő tény az, hogy nem a Nobel Békedíjat adományozták neki. 1953-ban írói munkásságáért kapott irodalmi Nobel-díjat!

Szintén 1953-ban beválasztották a Térdszalagrend tagjai közé. Ettől fogva járt ki neki a Sir megszólítás.

A londoni Madame Tussauds-ban Churchill azon kevés hírességek egyike, akiknek nem egy, hanem két viaszfigurája is megtalálható! Az egyik viasz-szobor a legnagyobb ellenfél, Hitler viasz-szobra mellett áll, a másik pedig a panoptikum kisvasútjában, a II. világháborút bemutató részen látható.

churchill_06_2.jpg

1945-ben, a I. világháború végén parlamenti választásokat tartottak Nagy-Britanniában. A háború győztesét, a hős Churchillt a választók leváltották. Clement Attlee lett az utódja, a potsdami béketárgyalásokon már ő képviselte az országot. Hat év ellenzékiség után azonban Churchill 1951-ben ismét miniszterelnök lett, 1955-ben mondott le erről a posztról.

Élete utolsó éveiben agyvérzéseken esett át, 90 évesen halt meg 1965. január 24-én, amely nap egyúttal édesapja halálának 70. évfordulója volt. Feljegyezték halála előtti utolsó szavait is. Ezt mondta, mielőtt kómába esett: I’m so bored with it all. (Úgy untat ez az egész.)

Az egykori miniszterelnök abban a megtiszteltetésben részesült, hogy állami temetést rendeztek neki, mely a világ addigi legnagyobb temetése volt. A gyászszertartáson 112 ország képviseltette magát a londoni Szent Pál Székesegyházban, a temetést 350 millió ember nézte élőben világszerte. A koporsót a Westminster Hall-ban ravatalozták fel és II. Erzsébet királynő is részt vett a temetésen: Mindkét gesztus a kivételes megtiszteltetés jele volt. Churchillt saját kérésére szülőhelyétől nem messze, egy Oxfordtól 10 kilométerre lévő településen, Bladon-ben temették el.

churchill_10.jpg

2002-ben a BBC szavazást tartott arról, hogy a lakosság kit tart a valaha élt legnagyobb brit embernek. A versenyt Churchill nyerte meg: Olyan hírességeket utasított maga mögé, mint Diana hercegnő, Charles Darwin, Isaac Newton, Oliver Cromwell, Horatio Nelson, John Lennon vagy Viktória királynő.

 

A képek forrása: Saját képek, illetve az Internetről szabadon letölthető állományok.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem irodalom Adolf Hitler London Churchill Nagy-Britannia Nelson

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr227042185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása