Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2016.06.11.
21:57

Írta: DóraTibor

Anna, brit királynő

Kevesen tudják, hogy Nagy-Britanniának az 1066 óta trónon lévő 40 koronás fő közül meglepően sok, hét királynője volt: Jane, I. Mária, I. Erzsébet, II. Mária, Anna, Viktória, II. Erzsébet. A női uralkodók közül a Magyarországon talán legkevésbé ismert, mégis az egyik legérdekesebb életű Anna királynőről szól a mai poszt.

2016-06-11_195143.jpg

Fontos megemlíteni, hogy a magyar és angol nyelv is megkülönbözteti a királynő és a királyné szavakat. A saját jogon uralkodó királynőt az angolok queen-nek, míg egy király feleségét, azaz a királynét queen consort-nak hívják - bár a hétköznapi nyelvben gyakran ugyanúgy queen-nek nevezik a királynékat is. Anna királynő tehát queen és nem queen consort volt.

Anna királynő II. Jakab király (angolul James II, Skóciában VII. Jakab, James VII) második lánya volt, aki nővére, (II. Mária) majd sógora (III. Vilmos) halála után került a trónra 1702-ben, 37 évesen. 12 év uralkodás után 1714-ben halt meg, azaz uralkodása szinte teljesen egybeesik a Rákóczi-szabadságharc éveivel.

Anna igen sikeres és népszerű királynő volt, őt tekintjük Nagy-Britannia első uralkodójának. Az ő uralkodása alatt, az ő javaslatára egyesült ugyanis 1707-ben Skócia Angliával, azóta hívják az országot Nagy-Britanniának. Ha tehát a skótok a 2014-es népszavazáskor a Nagy-Britanniából való kiválást szavazták volna meg, akkor azt az államrendet szüntették volna meg, amit Anna királynő 307 évvel azelőtt álmodott meg.

A királynő amilyen népszerű, közkedvelt és sikeres uralkodó volt, a magánélete olyan tragikusan alakult. Szeretett férje, Dániai György herceg, aki 12 évvel volt idősebb a királynőnél, 55 éves korában meghalt. Anna ekkor csupán 43 éves volt, ám soha többé nem ment férjhez. A kortársak feljegyezték, hogy a Kensington-palotában, ahol György a királynő kezét fogva meghalt, Annát csak nagyon hosszú idő után tudták elvonszolni halott férje mellől, hiszen a királynő eszét vesztve csókolgatta elhunyt férje arcát.

2016-06-11_195218.jpg

A királynő tudatában volt annak, hogy ő az utolsó élő tagja a híres Stuart dinasztiának, ezért mindennél fontosabb, hogy gyermeke, trónörökös szülessen. Azért, hogy minden áron biztosítsa a trónutódlást, 17-szer esett teherbe! A 17 feljegyzett terhessége közül kétszer ikreket várt. Személyes tragédiája, hogy a 17 terhesség közül 12 vagy vetéléssel végződött vagy halott babája született. Öt, élve született gyermeke közül kettő egy napos korában, kettő pedig másfél évesen halt meg. Egyetlen reménye és büszkesége fia, a kisgyermekkort egyedüliként túlélő Vilmos herceg volt, aki azonban 1700-ban, 11 éves korában halt meg. Vilmos herceg halálával ki is halt a Stuart-ház. Anna királynő sosem tudta feldolgozni ezt a végső csapást, fia halála után nem is esett többé teherbe. Az egyébként, hogy gyermekeinek ilyen szerencsétlen sorsa lett, visszavezethető egyrészt genetikai örökségére - Anna nővére, II. Mária királynő sem tudott például gyermeket szülni - másrészt Anna férjének, György hercegnek a szifilisz-betegségére is. A bal oldali festményen, ami a londoni Kensington-palotában van kiállítva, Anna még szeretettel öleli kisfiát, akiről halála előtt nem sokkal készült a jobb oldali festmény:

tile_2.jpg

Anna nagyon beteges asszony volt. Gyermekkorától kínozták különböző betegségek (szem-betegség, reuma, köszvény, az egyik szülés során szerzett vérmérgezés miatti komplikációk). Nagyon súlyosan elhízott; olyannyira, hogy már koronázásakor is gondot okozott neki túlsúlya. A Westminster Apátságban zajló koronázási ceremónián nagyon nehezen ugyan, de valahogy végig tudta sétálni a templomkaputól az oltárig vezető távolságot, de gyaloghintót vittek utána, hátha szükség lesz rá. A köszvény és az elhízás miatt 45 éves kora körül egyszerűen nem volt képes járni sem már. Amikor meghalt, olyan méretűre hízott, hogy a koporsója a feljegyzések szerint szinte négyzet alakú volt!

Annát még hercegnőként, 18 éves korában állítólag Lord Mulgrave elcsábította, amivel óriási botrányt okozott az udvarban, hiszen minden tisztességes lánytól elvárták, hogy ártatlanul menjen férjhez majd - pláne egy hercegnőtől!

Bár Anna királynő szerette és tisztelte férjét, de valójában a saját neméhez vonzódott. Az 1700-as években óriási botrány volt a homoszexualitás, főleg, hogy a királynőről volt szó! Az egyik korabeli népi rigmus így szól:

Anna híres királynőként markolja a jogarát,

Ám valójában uralkodónk szereti a szobalányt.

Magánéleti vonzódása a politikában is éreztette a hatását, hiszen alig volt férfi tanácsadója. A legtöbb államügyet Sarah Churchill-lel beszélte meg, akivel a királynő egészen elképesztő kapcsolatot alakított ki: Churchill asszony nem egyszer még azt is megengedte magának, hogy a nyilvánosság előtt kiabáljon a királynővel! Egymás között Mrs. Morley-nak és Mrs. Freeman-nek szólították egymást, a Churchill család otthonának, a Blenheim kastélynak az építését Anna királynő állami pénzből finanszírozta! Amikor Anna 1711-ben szakított Sarah-val, a sértett szerető a királynő által visszakért palotakulcsokat a padlóra dobta elé! Az udvarból száműzött, de továbbra is tehetős Sarah asszonyság egyébként 1744-ig élt még, mindenkit terrorizálva, aki körülötte élt. A későbbi brit miniszterelnök, Sir Winston Churchill egyébként Sarah egyik leszármazottja volt. Íme Sarah Churchill:

2016-06-11_215520.jpg

Anna volt az utolsó uralkodó, aki hitt a royal touch erejében és alkalmazta is azt. A középkori eredetű hiedelem szerint az uralkodó, aki Isten kegyelméből és akaratából, mint kiválasztott uralkodik népe felett, olyan hatalommal bír, hogy puszta érintése gyógyító hatású a tuberkulózis ellen. Sok beteg gyermeket vittek a szinte Istenként tisztelt uralkodók színe elé, aki megérintette őket, hogy a hit szerint meggyógyuljanak - a gyógyulás természetesen teljesen esetleges volt.

Anna királynő háziorvosa az a Sir Hans Sloane volt, aki a londoni British Museum-ot alapította. Sloane volt az, aki feltalálta a kakaót: Ő keverte először a megolvasztott csokoládét tejjel.

Anna királynő ütötte lovaggá Isaac Newton-t.

A királynő nagyon szerette a teát, és ő volt az, aki szokásával máig tartó teázási divatot teremtett Angliában.

Nagyapját, I. Károly királyt 1649-ben (még Anna születése előtt) lefejezték; ő az angol történelem egyetlen elítélt és kivégzett uralkodója.

A királynő aláírása látható itt: Mint látszik, a neve után egy R betűt írt, ami a latin regina (királynő) szó rövidítése.

2016-06-11_194327.jpg

Az uralkodó élete végén, a személyes tragédiák hatására egyre többet ivott. Mondjuk ki: Anna élete utolsó éveiben egy járni képtelen, elképesztően elhízott alkoholista volt, a nép Brandy Nan-nek hívta. A londoni Szent Pál katedrális előtt álló szobra a magát makacsul tartó szóbeszéd szerint azért áll háttal a templomnak, mert az uralkodó nem szeretett misékre járni, és azért nem előre, hanem jobbra néz a szobor arca, mert ott, ahová néz, a szobor felállításakor egy kocsma volt.  A környék 300 év alatt természetesen jelentősen átalakult, most egy M&S élelmiszerbolt és egy Starbucks kávéház van ott, amerre a szobor néz.

tile.jpg

 

A képek forrása: Saját képek, illetve az Internetről szabadon letölthető állományok.

1 komment

Címkék: történelem betegség London Churchill Nagy-Britannia Anna királynő

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr348799408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budapest a kutyaszar városa 2019.03.04. 13:33:57

A kedvenc c. filmben a királynő egy szánnivaló, végtelenül magányos személy.
süti beállítások módosítása