Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2016.07.18.
15:37

Írta: DóraTibor

A canterbury katedrális

Munkám részeként gyakran kísérek diákcsoportokat Angliába idegenvezetőként. Az elmúlt öt év alatt 55 utazást vezényeltem le, azaz módom nyílt néhány nevezetességet nagyon alaposan megismerni. A sok-sok felkeresett helyszín közül az egyik kedvencem a kb. 50 alkalommal felkeresett Canterbury katedrális lett. Kérek ezért minden Olvasómat, hogy ezúttal nézze el az egyértelmű pozitív elfogultságomat, hiszen bevallom, hogy én rajongok ezért az épületért. A templom méreteire és szépségére nincs is megfelelő szavam. Ha azt mondom, hogy ez a székesegyház csodálatos, fantasztikus, lélegzetelállító vagy hogy egyedülálló, még mindig nem fejeztem ki kellőképpen a csodálatomat iránta.

 01.jpg

Nézzünk először néhány statisztikai adatot. A katedrális teljes hossza 160 méter. Összehasonlításképpen, Magyarország legnagyobb temploma, az esztergomi bazilika 118 méter, egy szabványos futballpálya pedig 107 méter hosszúságú... Három tornya közül a legmagasabb, a Bell Harry Tower 72 méter magas - ismét csak a méretek érzékeltetése céljából: a veszprémi Toronyház 62, a soproni Tűztorony 58, a zsámbéki templom 51, a siófoki Víztorony 45 méter magas. Magyarán szólva, ez egy monumentális épület!

A templomot olyan sorrendben szeretném bemutatni, ahogy sétáim során mindig felfedezem és a diákoknak megmutatom azt. A könnyebb átláthatóság kedvéért sorszámozva mutatom be az egyes érdekességeket.

1. A templom főkapuja belülről meglehetősen dísztelen, kívül azonban csodálatos szobrok díszítik. A két legújabb szobor 2015-ben készült el, ezek II. Erzsébet királynőt és férjét, Fülöp herceget ábrázolják. A két új szobrot maga a királynő leplezte le, és érdemes megfigyelni, hogy az új szobroktól jobbra az 500 évvel ezelőtt élt, szintén Erzsébet nevű királynő szobra látható.

02.jpg

2. A kaputól jobbra is és balra is híres történelmi személyiségek: egyházi vezetők és királyok szobrai láthatóak. A több tucat szobor közül a figyelmes szemlélő felismerheti I. Károly, VII. Henrik, Thomas Becket vagy épp Hódító Vilmos szobrát.

03.jpg

3. Az épületbe belépve mindenkit lenyűgöz az 1300-as években épített, csodaszép, gótikus főhajó. Égbe törő, magas, karcsú oszlopai, fejünk felett látható keresztboltozata láttán valamennyi látogató önkéntelenül a boltozat irányába - a Mennyország felé - emeli tekintetét. Ezen a képen épp a főhajóról mesélek a diákoknak.

05.JPG

4. A főhajóban állva lehet a legjobban megfigyelni a főkapu felett található csodás ólomüveg-ablakokat. Az ablakok több száz évesek, közülük az egyik legrégebbi és a leghíresebb pedig az alsó sorban, középen található. Ez az ablak a bibliai Ádámot mezőgazdasági munka, ásás közben ábrázolja. Ez az ólomüveg-ablak 1176-ban készült, azaz 840 éves! Mennyi mindennek volt szemtanúja ennyi idő alatt!...

06.jpg

5. A főhajón végigsétálva megtaláljuk az egész katedrális szellemi - szakrális középpontját, a Compass Rose nevű domborművet. Ez az 'iránytű-rózsa' az anglikán egyház főtemplomát, annak is a központját jelöli.

07.jpg

6. Továbbhaladva, az egyik oldalhajóban egy jelképes sírt találunk. James Hales-nek emelte a családja, aki 1589-ben egy Portugália felé tartó hajón halt meg, majd a tengerbe temették. A síremlék felső részén az látható, amint a királyi kincstárnokot az ágyúkkal bőségesen ellátott hadihajóról a tengerbe temetik. Szintén érdekes, hogy mivel akkoriban még nem létezett Nagy-Britannia, így nem a ma ismert brit, hanem az angol zászló lobog a hajó árbocán.

04.jpg

7. A sétát érdemes a középkori, hangulatos kerengőn folytatni. A kerengő a középkorban az a hely volt, ahol a szerzetesek a mindennapi munka (imádkozás, misézés, kódexmásolás, tanítás, gyóntatás, gyógyítás) szüneteiben gregorián egyházi énekeket, dalokat kántálva sétáltak, pihentek, egyben imádkoztak. Az épületrész egy középen nyitott udvart ölel körbe négyzet alakban. A kerengő falában, valamint padozatában egyházi méltóságok temetkeztek.

12.jpg

8. A kerengőről nyílik a székesegyház egyik legszebb terme, a Chapter House, magyarul a káptalani ülésterem. Az ülésterem végében, főhelyen ült a főpap, a canterbury érsek, az oldalsó ülőfülkékben pedig a főpapok. Itt beszélték meg az egyház napi ügyeit - valami olyasmi szerepe lehetett ennek a teremnek a középkorban, mint manapság egy cégnél az igazgatósági tárgyalóteremnak, ahol a vezérigazgató az egyes osztályvezetőkkel, menedzserekkel tárgyal és egyeztet. Egyébként ebben a teremben írta alá 1986-ban Margaret Thatcher brit miniszterelnök és Francois Mitterand francia elnök a Csalagút megépítéséről szóló szerződést.

20.jpg

9. A kerengő mennyezetéről egy idős, szakállas figura szobra néz le ránk. Aki nem szándékosan keresi, annak fel sem tűnik a sok dísz között ez a kicsi szobor-fej. Nos, a szobor nem mást, mint Henry Yevele-t ábrázolja, aki megtervezte és építészként felügyelte a gótikus főhajó építését. Yevele mester 1400-ban halt meg. Nagyon sokat köszönhet neki a templom!

19.jpg

10. A Martyrdom (Mártíromság) nevű, kápolna-méretű teremben 1170. december 29-én világraszóló botrány történt. II. Henrik király utasítására (de minimum sugalmazására) négy lovag itt, ebben a helyiségben gyilkolta meg az ország azóta is legfontosabb szentjét, Thomas Becket canterbury érseket, az ország főpapját. A lovagok közül hárman a kardjukat felülről szúrták bele a térdelve imádkozó főpapba, míg a negyedik lovag egy oldalsó csapással szabályosan megskalpolta az egyházfőt. Azon a helyen, ahol a gyilkosság történt, ma egy piros THOMAS felirat emlékezik az eseményre és az áldozatra. A falon egy modern emlékmű is látható: négy darab, fából készült kardot látunk, melyek barna színűek, de a pengéjük vége piros... Ezen a helyen egyébként 1982-ben együtt imádkozott Thomas Becket-ért II. János Pál pápa és Robert Runcie akkori canterbury érsek.

09.jpg

09a.jpg

11. Szintén a Martyrdom-ban található egy XX. századi festett üvegablak, amin az 1936 és 1952 között trónon lévő VI. György király és felesége, Erzsébet királyné, valamint két gyermekük: Erzsébet és Margit hercegnők láthatóak. VI. György volt a "dadogós" király; Erzsébet királynéra úgy emlékszünk, hogy ő volt a 102 éves korában elhunyt Anyakirálynő; jobb oldalon fiatalabb lányuk, Margit hercegnő. A képen bal oldalon lévő kislány pedig nem más, mint a napjainkban már 90 éves uralkodó, II. Erzsébet királynő.

16a.jpg

12. Az előző ablak feletti ablakban pedig a mostani királynőt látjuk  fiatal királynő korában, férjével, Fülöp herceggel és négy gyermekük közül kettővel - a másik két gyermek az ablak készültekor még nem született meg. Érdemes megfigyelni a királynő lábánál ábrázolt szőke kisfiút: ő bizony a napjainkban közel 70 éves Károly walesi herceg, a trónörökös!

16b.jpg

13. A templom legrégebbi része, az altemplom vagy kripta a román korban épült. 1400 évesek ezek a falak, és a fenti, csodás, vékonynak ható, gótikus oszlopokhoz képest a román kor stílusjegyei: a vastag, zömök, tömör oszlopok egyértelműen megkülönböztethetőek. A templomépület felső részeinek roppant súlyát mind a mai napig ezek, a 600-as években épült oszlopok tartják!

14.jpg

14. Következő helyszínünk a gótikus főhajó és a Thomas Becket sírhelyének épített épületész közötti lépcső. Ha itt állunk, akkor a katedrális legmagasabb tornya, a Bell Harry torony alatt állunk, mely az 1510-ben készült el. Ez a torony tehát a katedrális legújabb, legfiatalabb része - csupán 500 éves! Ha a tornyot alulról felfelé nézve csodáljuk meg, fantasztikus panoráma tárul a szemünk elé. A torony díszítettségétől a látogatóknak elakad a szavuk.

08.jpg

Ami még a Bell Harry toronnyal kapcsolatban érdekesség, az az, hogy a középső, arany-kék színű kerek dísz nem más, mint egy csapóajtó. Amennyiben kinyitják az ajtót, láthatóvá válik az 1400-as években oda helyezett csiga avagy emelőgép, mellyel az építőanyagot húzták fel a toronyba. A méretek érzékeltetése érdekében hadd adjak csak egy információt: a csapóajtó közepén látható fehér kereszt hosszúsága 1,8 méter!

15. A Bell Harry torony alatti kapun átlépve az 1100-as években Thomas Becket sírjának méltó elhelyezése céljából épült Szentháromság-kápolnába jutunk. Ez az épületrész stílusában évszázadokkal előzte meg korát, a falakat elnézve szinte hihetetlen, hogy közel 900 éve építették ezt az óriási épületrészt!

13.jpg

16. Ennek az épületrésznek az egyik oldalhajójában temették el az 1443-ban elhunyt Henry Chicele érseket. Az ő sírja is csodálatos. A síremléken két szobor található: a felső a hatalma csúcsán lévő érseket ábrázolja, az alsó viszont csupasz, a halál által elragadott testét mutatja.

11.jpg

17. Az épület hátsó része felé haladva jutunk el Thomas Becket egykori díszes sírhelyéhez, melyet közel 900 éve zarándokok milliói keresnek fel. Amikor a zarándokok a hosszú út végén végre megérkeztek a sírhelyhez, fel kellett menniük a Pilgrims' Steps-en (Zarándokok lépcsője), hogy a sírhoz jussanak. Az utolsó lépéseket ezen a lépcsőn vallásos áhítatuk közepette igen gyakran térden állva tettek meg! A csoportokat igen gyakran megkérem, hogy követve az évszázados hagyományt, mi is térden állva jussunk fel a szent ember egykori sírjához:

18.jpg

18. Thomas Becket-et itt, a gyertya helyén temették el egy nagyon díszes, óriási értékű kincsekkel díszített síremlékben. 1220-tól 1538-ig nyugodott itt a meggyilkolt, majd szentté avatott érsek, amikor is VIII. Henrik az egyházalapítás hevében bíróság elé idézte, amiért elődjének. II. Henriknek oly gyakran nem engedelmeskedett. Mivel Becket 400 éve halott volt, nem tudott megjelenni a tárgyaláson, ahol így távollétében halálra ítélték. Sírját Henrik ezért szétromboltatta, a síron lévő kincseket elrabolta, a csontokat szétszóratta. Azóta nincs meg a szent ember sírja, ma csupán egy gyertya emlékeztet a középkori zarándokok egykori úti céljára.

21.jpg

19. A gyertyás képen is látszik, hogy a sírhely mellett kis kerek domborművek vannak a padlón. Elképesztő, de ezek a kerek díszek az 1100-as évek végéről származnak és a csillagjegyeket illusztrálják! Megvan itt mindegyikük, a kos, bak, halak, vízöntő, bika is!

22.jpg

20. Thomas Becket egykori sírjától balra esik IV. Henrik király síremléke. IV. Henrik az 1400-as években uralkodott és maga kérte, hogy ide, a nagy szent mellé temessék majd el. Henriknek egyébként megjósolták, hogy Jeruzsálemben fog meghalni - a király ezért nem is ment soha keresztesháborúba. Amikor aztán egy szép napon ellátogatott a londoni Westminster apátságba és rosszul lett, majd megérezte, hogy itt a halál, utolsó erejével megkérdezte, hogy hol van épp. Felség, a Jeruzsálem-teremben! - felelték neki, mire a király kilehelte lelkét. A jóslat tehát valóra vált!

Henrik koporsóját hajóval hozták Londonból Canterbury-be, ám útközben óriási vihar támadt. A legenda szerint a hajósok a viharban egyszerűen kidobták a folyóba Henrik holttestét, nehogy a nagy súly miatt elsüllyedjen a csónak. Eszerint a király díszes szarkofágja üres! 400 év találgatás után aztán 1832-ben tudósok felnyitották a síremléket, hogy végére járjanak a mendemondának. A fedlap leemelése után a tudósok átvágták a fa korporsót, majd a szemfedélként szolgáló ruhaanyagot, ami alatt a király nemes arcvonásaival szembesültek. A holttest tehát bent van a sírban! Ráadásul 400 évvel azelőtt olyan jól balzsamozták be, hogy szinte teljes épségében megmaradt. A tudósok megdöbbenve vették észre a zavarba ejtő hasonlóságot a sírban fekvő holttest és a síremléken lévő szobor között.

23.jpg

21. Becket sírjának másik oldalán található a Black Prince, a Fekete herceg sírja. Hivatalos neve Edward of Woodstock volt. Nem más ő, mint III. Edward király elsőszülött fia, trónörökös, walesi herceg. 1376-ban, még édesapja életében meghalt, így nem lett belőle király. Edward katonai hős volt, korának ideálja. A franciák elleni harcokban tüntette ki magát, mindig legelöl haladt a harcmezőn és kegyetlenül aprította az ellenséget. Neve onnan származik, hogy az általa megölt francia katonák vére ráfröccsent a páncéljára - a vér pedig a csata végére megszáradt és fekete lett...

24_1.jpg

22. Létezett egy HMS Canterbury nevű hadihajó, melyet 1914 és 1916 között építettek, a városról kapta a nevét és az I. világháborúban állítottak szolgálatba. A hadihajót közel 20 év szolgálat után 1934-ben kivonták a forgalomból és feldarabolták, de harangját a katedrálisnak ajándékozták. A harang azóta is a templomban található, meg is szólaltatják rendszeresen.

25.jpg

23. Van a templomnak egy nagyon fontos magyar vonatkozása is. A Horthy-korszakban a zsidóüldözés elől menekült el Magyarországról egy Bossányi Ervin nevű művész, aki Angliában telepedett le, és az 1950-es években őt érte a megtiszteltetés, hogy két kicsi és két nagyobb méretű ólomüveg-ablakot készítsen a templom egyik oldalkápolnájába. A modern üvegek el is készültek, közel 60 éve díszítik a katedrálist! Bossányinak több családtagját végül Auschwitzban meggyilkoltak, a bal oldali üvegablakon ennek állít emléket. A szakállas, vékony testalkatú férfit épp most ölték meg a nácik, angyal viszi őt fel a mennybe. A másik üvegablakon középen Isten látható, alatta pedig sok, különböző származású és bőrszínű kisgyermek. A második műalkotás azt hivatott kifejezni, hogy mindannyian Isten gyermekei, testvérek vagyunk, Isten mindnyájunkat egyformán szeret.

17a.jpg

24. A szerintem legérdekesebb részletet a végére hagytam. Egy teljesen elképzelhetetlen dolog is helyet kapott ugyanis a bal oldali üvegablakon. Olyan miniatűr, hogy csak akkor lehet látni, ha közel megyünk hozzá, de bizony ott van, az üveg közepe felé, bal oldalon, egy lakat kulcslyukában: egy horogkereszt! Ismert tény, hogy a horogkereszt már az ókorban vallási motívum volt, Hitler módosította az alakját és alakította a hírhedt alakúvá - keresztény templomban mindenképpen szokatlan a jelenléte. A művész azonban így, a horogkereszt ábrázolásával mutatta meg a bal oldalon a gonoszt. (A kép minőségéért elnézést kérek; a horogkereszt olyan pici, hogy csak digitális zoom-mal lehet lefotózni.)

17b.jpg

Bízom benne, hogy minden olvasóm talált érdekességet ebben a cikkben is. Aki még nem járt a székesegyházban, ha teheti, akkor keresse fel és csodálja meg ezeket a helyeket saját szemével is!

 

A képek forrása: Saját képek, illetve az Internetről szabadon letölthető tartalmak.

1 komment

Címkék: történelem halál nemzetiszocializmus Adolf Hitler London Nagy-Britannia Canterbury

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr358884112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása