Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2016.12.17.
16:46

Írta: DóraTibor

Martin Luther King, jr.

Élt egy ember a XX. század közepén, akinek a pozitív megítélése halála után több évtizeddel is világszerte kikezdhetetlen. Ennél a Nobel-békedíjas férfinál talán senki sem tett többet az USA-ban az emberi jogokért és az emberek közti egyenlőségért. Ma Martin Luther King-ről olvashattok érdekességeket.

mlk_01.jpg

King egy színes bőrű baptista lelkipásztor volt, aki az 1950-es - 1960-as években élére állt a fehér és nem fehér bőrű amerikaiak közti jogi egyenlőtlenségek elleni harcnak, mindvégig a békés ellenállást és az erőszakmentességet hirdetve. Ma, amikor az Egyesült Államoknak színes bőrű elnöke van, illetve számtalan színes bőrű énekest, politikust, show-műsorvezetőt, színészt ismerünk az USA-ból, nehéz elképzelni egy olyan kort, amikor a nem fehér bőrűek nem utazhattak buszokon, nem tanulhattak egyetemeken, nem szavazhattak a választásokon - pedig mindez így volt, mégpedig alig 50-60 évvel ezelőtt. Az, hogy a ma élő afroamerikaiak egy sokkal szabadabb világban élhetnek, nagyon nagy részt Martin Luther King-nek köszönhető.

mlk_04.jpeg

Ám lássuk, hogy a viszonylag széles körben ismert tényeken túl milyen érdekességeket lehet tudni Martin Luther King-ről!

Martin Luther King jr. 1929-ben született. Eredeti, születéskori neve ifj. Michael King volt. Édesapja, id. Michael King azonban - a német reformációt az 1500-as években elindító Luther Márton (angolul Martin Luther) tiszteletére - 1934-ben a saját és legidősebb fia nevét is Martin Luther King-re változtatta.

King gyerekkorában kitűnt társai közül éles esze miatt. 15 éves korában két osztályt is átugorva nyert felvételt egy főiskolára.

A tiszteletes 1953-ban vette feleségül Coretta Scott-ot, akitől később négy gyermeke született. A nászéjszakát morbid módon egy ravatalozóban töltötték, mert 1953-ban színes bőrűek még nem bérelhettek ki szállodai nászutas lakosztályt. King egyik ismerőse az általa üzemeltetett ravatalozót tudta nekik felajánlani.

Martin Luther King óriási szónoki tehetséggel volt megáldva. Leghíresebb beszédét, az 1963. augusztusi I have a dream-et Washingtonban több, mint 200.000-en hallgatták meg. Ebben a beszédében a rasszizmus, a faji megkülönböztetés végét kérte, követelte. A beszéd ma az amerikai iskolákban tananyag.

"Van egy álmom, hogy egy napon Georgia vöröslő dombjain a hajdani rabszolgák fiai és a hajdani rabszolgatartók fiai közösen tudnak leülni a testvériség asztala mellé.

Van egy álmom, hogy egy napon még Mississippi állam is, amely ma az igazságtalanság és az elnyomás forróságától szenvedő sivataga, a szabadság és a jog oázisává fog változni…

Van egy álmom, hogy négy kicsi gyermekem egy napon olyan nemzet tagja lesz, ahol nem a bőrszínük, hanem a jellemük alapján ítélik meg őket!"

1964-ben, az emberi jogok erőszakmentességen alapuló védelméért Nobel Békedíjat kapott. Ekkor 35 éves volt, ezzel ő lett az addigi legfiatalabb férfi díjazott. A díjjal járó több, mint 50.000 dollárt (mai értéken 400.000 dollárt, kb. 120 millió Ft összeget) a polgárjogi mozgalomnak adományozta.

mlk_02.jpeg

Az USA-ban szokás a híres embereket is becenevükön (lásd: Bill Clinton, Joe Biden, Jimmy Carter...) vagy monogramjukon hívni, emlegetni. Martin Luther King-et emiatt sokan MLK-ként ismerik, bár életében a legtöbben Dr. King-ként szólították meg.

King-et az FBI lehallgatta - és tette ezt mindezt az akkori igazságügy-miniszter, Robert Kennedy (John F. Kennedy elnök öccse) engedélyével. Azzal gyanúsították, hogy kommunista elveket vall, emellett az FBI vezetője, J. Edgar Hoover meg volt győződve róla, hogy ő az ország legkártékonyabb állampolgára.

Dr. Kinget összesen 29-szer tartóztatták le. Kennedy elnök - ekkor még elnökjelöltként - egyszer azonban megmentette a börtöntől, amikor gyorshajtás miatt akarták börtönbe zárni. Az, hogy 25 mérföldes sebességkorlátozás mellett 30 mérföldes sebességgel vezetett, túl átlátszó indok volt az akkor már országosan ismert polgárjogi harcos félreállításához. Kennedy közbenjárásának köszönhetően King-nek ekkor végül nem kellett börtönbe vonulnia.

King-nek egy gyengéje volt: a szép nők. Közeli ismerői tudtak csak legendás szoknyavadász mivoltáról. Képtelen volt hűséges lenni feleségéhez, négy gyermeke anyjához. Utolsó éjszakáját is egyik szeretőjével töltötte, akinek a halálos lövés leadása után megtiltották, hogy a kórházba kövesse King-et - így akarták eltussolni az ügyet és megőrizni King jó hírét a közvélemény előtt.

mlk_03.jpg

Dr. King-ről szerintem kevesen tudják, hogy halála után három évvel megnyerte a zenei Oscar-díjnak is hívott Grammy-díjat! Egyik beszédét kiadták lemezen, és a beszéd-kategóriában ez a felvétel győzött 1971-ben.

Többször is életére törtek. 1955-ben gyújtóbombát dobtak a házára, 1958-ban pedig egy elmeháborodott nő egy késsel mellkason szúrta - a penge csupán egy centiméterrel kerülte el az aortát, így a tiszteletes akár egy köhögésbe is belehalhatott volna, de csodával határos módon túlélte a támadást és egy három órás műtét után végül teljesen felépült.

Az utolsó merényletkísérlet azonban sikeres volt. 1968. április 4-én a Tennessee állambeli Memphis-ben található Lorraine Motelben szállt meg. Kora este kilépett a motelszobája elé, a nyitott teraszra. Egy szemközti házban rejtőzködve, a fürdőszoba-ablakban állva erre a pillanatra várt gyilkosa, egy James Earl Ray nevű szélsőségesen rasszista merénylő, és puskájából egy lövést adott le King-re. A lövedék 18:01-kor találta el és az arcán hatolt be. A golyó szétroncsolta a tiszteletes állkapcsát, majd a nyakon keresztülhaladva több ideget, vénát és csigolyát is megsértett, végül a vállában állt meg. A tiszteletes azonnal elvesztette eszméletét és összeesett. A lövés olyan erővel érte, hogy leszakadt a nyakkendője is. Martin Luther King-et egy óra múlva halottnak nyilvánították. Egy fényképész megörökítette a lövés utáni pillanatokat: dr. King munkatársai abba az irányba mutatnak, ahonnan a lövés érkezett, a tiszteletes pedig már eszméletlenül fekszik a földön.

mlk_05.jpg

A jelenlévők feljegyezték Dr. King utolsó szavait. Másodpercekkel a lövés becsapódása előtt a vele lévő zenészhez, Ben Branch-hez szólt. Azt kérte tőle, hogy az aznap esti szertartáson játssza el a Take My Hand, Precious Lord című gospelt. A tiszteletes életének utolsó szavai ezek voltak: "Szépen játszd." (Play it real pretty.)

A moteltulajdonos felesége, Lorraine Bailey szemtanúja volt a halálos lövésnek. Az asszonyt, akiről a tulajdonos elnevezte a motelt, annyira megviselték a látottak, hogy szívrohamot kapott és meghalt. Mivel abban a korban még kézi kapcsolással működő telefonközpontok működtek, King munkatársai nem tudták telefonon hívni a mentőket, hiszen a moteltulajdonos felesége volt az, aki a telefonközpontot kezelte - volna. Végül egy arra járó rendőrautó segítségével tudtak a tiszteleteshez mentőt hívni.

A gyilkos elmenekült a gyilkosság után. Először autóval Kanadába, majd hamis kanadai útlevéllel Lisszabonba, végül Londonba szökött. A merénylet után két hónappal a londoni Heathrow reptéren fogták el, majd 99 év börtönbüntetésre ítélték. A gyilkos azonban 1977-ben megszökött a börtönből! 3 nap hajsza után elfogták és plusz egy év büntetést kapott a szökéséért. A kalandos életű Ray 1998-ban, 29 év raboskodás után, 70 évesen, Hepatitis-C fertőzésben halt meg a börtönben. Végrendeletében kikötötte, hogy nem akar amerikai földben nyugodni az őt ott ért méltánytalanságok miatt, ezért ősei szülőföldjén, Írországban szórták szét hamvait.

mlk_10.jpg

Jóllehet King erős dohányos volt, ezt a tényt igyekezett eltitkolni családja és a nyilvánosság elől. Soha nem dohányzott nyilvános helyen, ahogy gyermekei sem látták egyszer sem cigarettával a kezében. Akkor is dohányzott, amikor lelőtték a motelszoba ajtaja előtt. Egyik segítője, Billy Kyles azonban, tudva arról, hogy mennyire nem akarta King, hogy kiderüljön róla ez a szenvedélye - kivette az eszméletlenül fekvő, halálos sebet kapott tiszteletes zsebéből a cigarettás dobozt, illetve kezéből a félig elszívott cigarettát.

A tiszteletes holttestének boncolásakor azt a megdöbbentő tényt találták az orvosok, hogy 39 éves kora ellenére a szíve olyan állapotban volt, mint egy 60 éves emberé. A mozgalmában folytatott harc, a sok konfliktus, az állandó stressz és a rendszertelen táplálkozás ennyire tönkretette a szervezetét.

A temetés előtt Dr. King özvegye azzal szembesült, hogy a gyerekei túl kicsik ahhoz, hogy megértsék édesapjuk halálát. Ezért, abban a reményben, hogy a gyerekek így könnyebben megértik, hogy édesapjukat többé nem látják viszont, nyitott koporsós temetést szervezett. Ekkor készült ez a fotó a ravatalon, koporsóban fekvő tiszteletesről, akinek feje a golyó ütötte seb eltakarása érdekében fekszik ferdén.

mlk_08.jpg

King halála után a családját számtalan tragédia érte. Dr. King öccse, Alfred Daniel King 39 éves korában megfulladt egy úszómedencében - mindez a híres testvér halála után alig több, mint egy évvel történt. King édesanyját, Alberta King-et 1974-ben egy templomban, az istentisztelet közben lőtte le egy Marcus Wayne Chenut nevű merénylő. King 70 éves édesanyja épp orgonán játszott, amikor gyilkosa több lövéssel agyonlőtte. És ha ez nem lett volna elég tragédia, dr. King úszómedencébe fulladt testvérének gyermekei közül hárman is nagyon fiatalon haltak meg szívbetegségben.

King édesanyjának gyilkosát halálra akarták ítélni tettéért, de a King család kifejezett kérésére az ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. A gyilkos 1995-ben, 44 évesen halt meg a börtönben.

Az Amerikai Egyesült Államokban összesen három embernek adatott meg az a tisztesség, hogy a születésnapja államilag elismert nemzeti ünnep lett. Az egyikük a földrész felfedezője, Kolumbusz Kristóf, (október 12. körül ünneplik a Columbus Day-t), a másik az ország első elnöke, George Washington (a Washington's Birthday-t február 15-21. körül ünneplik). A harmadik pedig Martin Luther King, akinek napját január 15. és 21. között szokás megünnepelni.

Az USA-ban közel ezer utcát, parkot, közterületet, illetve számtalan könyvtárat, iskolát neveztek el King-ről.

Martin Luther King özvegye, Coretta 2006-ban halt meg. Amíg el nem készült végleges, közös sírhelyük, addig egy ideiglenes sírban temették el. Ma azonban már együtt vannak elhelyezve koporsóik. Ez Corettának tehát a második, míg Dr. King-nek már a harmadik, ám immár végső nyughelye.

mlk_11.jpg

 

A  képek forrása: Az Internetről szabadon letölthető tartalmak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem halál érdekesség gyilkosság USA Kennedy Martin Luther King

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr8612053841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása