Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.02.08.
11:42

Írta: DóraTibor

Ady Endre

Egy kedves ismerősöm azt kérte nemrég, hogy kedvenc költőjéről, Ady Endréről írjak olyan érdekességeket, amiket esetleg irodalomórán nem tanítanak. Nekem középiskolában az osztályfőnököm, Antal Miklós Tanár úr volt az irodalomtanárom, és ő nagyon sokat elmesélt a következő érdekességek közül, de hátha nem volt mindenkinek ilyen szerencséje.

ady2.jpg
Pontokba szedve írok le néhány, szerintem izgalmas és érdekes, elgondolkodtató tényt:

 - Ady Endre szülőfaluja, Érmindszent ma Románia része. Akármilyen hihetetlen, a község neve ma hivatalosan ez: Ady Endre. Nézzetek utána egy romániai térképen. (Nagykárolytól – Carei – délkeletre fekszik.)
ady1.jpg
- Tudtátok, hogy Ady egyik kezén hat ujjal született?

 - Nagyon fiatalon, csupán 41 évesen halt meg.
 
- Bár halálát közvetlenül tüdőgyulladás okozta, valójában a szifilisz nevű nemi betegség ölte meg, ami rettentően legyengítette szervezetét. A másképpen vérbajnak hívott betegséget egy kétes hírű táncosnővel évekkel azelőtt folytatott viszonya során kapta el. A hölgy maga is szifiliszben halt meg egy elmegyógyintézetben.

- Ezen a hölgyön kívül fiatal korában számtalan testi kapcsolata volt, minden héten más partnere volt. Ezekben a züllött, mámoros időkben szokott rá a mértéktelen alkoholfogyasztásra, a cigarettára és az élet (a nők) nagykanállal való habzsolására. Kortársai arról meséltek, hogy gyakran nyugtatót vett be, és arra ivott. Ady, valljuk be, egy bulihuligán volt!

- Harmincas éveiben már láncdohányos volt, ahogy elnyomta a cigit, már gyújtott is rá a másikra.

- Már befutott költő volt, amikor alkoholizmusa miatt orvosa többször is Siófokra küldte gyógykezelésre, levegőváltozásra. Ez a gyakorlatban elvonókúra volt. Ady ilyenkor jellemzően a Hullám vagy a Sió hotelekben lakott. (Ez a két épület ma összeépítve áll a Petőfi sétány elején, ez volt eddig a Kodolányi Főiskola épülete.) Adyt azonban nem olyan fából faragták, akit ezzel el lehetett zárni az italtól: Lefizette a portást, akinek az ablakból rendszeresen leengedett egy zsineget, amire a portás egy teli üveg bort kötött, Ady pedig felhúzta a szobájába!

ady5.JPG

- Leghíresebb múzsája Léda, teljes nevén Diósyné Brüll Adél volt. Léda nyolc éven át tartó kapcsolatuk alatt végig férjes asszony volt, de férje diszkréten elnézte az Adyval folytatott viszonyát. Ami még ennél is meglepőbb, az az, hogy Ady életében a Lédához fűződő viszonya a közvélemény előtt teljesen rejtve maradt. Tudtátok, hogy Léda gyermeket is szült Adynak? Sajnos a kislányuk halva született. Ezen a babán kívül Adynak nem született több gyermeke. Léda amúgy egy hisztérika volt! Szeszélyességével folyamatosan egy rettenetes érzelmi hullámvasúton tartotta Adyt; napi-heti rendszerességgel szakítottak, majd lobbantak újra szerelemre. Ez a nyolc év idegileg kikészítette Adyt. A Nyugatban jelent meg az Elbocsátó szép üzenet című verse, ez ma minden középiskolában tananyag. Ady ebben a versben nyilvánosan szakított Lédával, aki depressziós lett, és a férje vigasztalta és ápolta a szakítás után!

ady4.jpg

- Azt gondolom, hogy Csinszkát is ismeri mindenki. Boncza Bertának hívták a hölgyet, aki élete utolsó négy évben Ady felesége volt. Csinszka 17 évvel volt fiatalabb a költőnél, és híres beceneve egy pajkos-szerelmes becézgetés eredménye: Ő volt az, aki Adyt Csacsinszky-nak kezdte hívni, ami lerövidült Csinszky-re, majd Ady erre válaszul nevezte el feleségét Csinszkának. Képzeljétek, Ady halála után Csinszka Ady egyik legjobb barátjával, Babits Mihállyal került szerelmi kalandba, majd Márffy Ödön festőművész felesége lett. Ő maga is költőnő volt egyébként.

- Csinszka és Léda érthető módon gyűlölték egymást. Ady temetésén Csinszka vak féltékenységében lerúgta a sírról a Léda által hozott koszorút! Évekkel később, amikor Léda temetésére Csinszka illendőségből elment, az általa vitt koszorút Léda férje távolíttatta el a sírról. Látjátok, nincs új a nap alatt. Csak ők nem a Mónika-showban tépték meg egymást. A két nő között egyébként 22 év korkülönbség volt, mégis ugyanabban az évben, 1934-ben haltak meg. Léda 61 éves volt, Csinszka viszont csupán 40! Léda egy bőrbetegségben szenvedett, ez vitte a sírba, Csinszka viszont agyvérzésben halt meg váratlanul.

 - 1919. január 29-én, Ady temetésén óriási tömeg vett részt, és az emberek a hideg ellenére sapka nélkül sétálták végig az utat a Nemzeti Múzeumtól a temetőig. Sírja ma is látogatható a Fiumei úti sírkertben. Éppen két hete volt hír, hogy a sírt teljesen felújították egy Svédországban élő magyar házaspár adományából.

ady3.jpg

- Ady portréja szerepelt a régi 500 Forintos bankjegyen. A fiatalabbak erre biztosan nem emlékeznek, de ez a pénz a hetvenes-nyolcvanas években nagy összegnek számított. Negyven éve sok embernek egy havi fizetése volt 500 Forint!

A képek forrása: www.flickr.com

2 komment

Címkék: irodalom betegség szerelem Ady Endre

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr965804737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MyNick0 2017.07.14. 09:34:48

:) Érdemes elolvasni Pezenhoffer Antal elemzését Adyról. Ide feltöltöttem:

jpst.it/11rzH

alternatív link: file.io/SJEtGs

gébence · http://soraim.blog.hu 2020.12.14. 18:13:57

Weöres Sanyi bácsi is hasonlóképpen küldette fel a Károly Amy által megtiltott bort a lakásukba a lenn dolgozó munkásokkal :)
süti beállítások módosítása