Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.02.18.
01:06

Írta: DóraTibor

Hunyadi Mátyás

Nagyszüleink nagyon sokszor 100 pengőssel fizettek, mi pedig ma igen sokszor ezer Forintost adunk át a pénztárosnak, s közben talán el sem gondolkodunk a bankjegyen szereplő Mátyás királyon. Néhányunknak legfeljebb néha beugrik az egyik legnagyobb királyunk: Mátyás, az igazságos neve. Nap, mint nap látjuk az ezresen a királyt, aki álruhában járta az országot, akit a Duna jegén választottak meg, vagy akinek bús hadát nyögte Bécsnek büszke vára... De szép legendák! De milyen ember volt valójában Mátyás király és milyen, kevésbé ismert, de érdekes dolgokat lehet tudni róla?

1000.jpg

1443-ban, születésekor senki nem merte volna gondolni, hogy valaha is király lesz, hiszen édesapja, Hunyadi János nem volt tagja a királyi háznak - bár egyesek szerint Luxemburgi Zsigmond királyunk házasságon kívül született fia volt. De még ha apja király is lett volna, Mátyásnak volt egy bátyja, László is, aki előtte lett volna a trónöröklési rendben.

A közkeletű legenda, miszerint a nép a befagyott Duna jegén választotta királlyá, nem igaz. Nagybátyja, Szilágyi Mihály katonasága kelt át Pestről Budára a befagyott folyón, így adva nyomatékot a király személyéről döntő nemesek gyűlésének.

Mátyás csupán 15 éves volt, amikor 1458-ban királlyá választották!

Sajnos javarészt Mátyás királynak „köszönhetjük” a több száz éves Habsburg uralmat, hiszen 1463-ban kényszerből olyan szerződést kötött a német-római császárral, hogy ha Mátyás fiú utód nélkül hal meg, akkor a Habsburgoké lesz a magyar trón. Mátyás ekkor egy erős, 20 éves fiatalember volt, ezért álmában sem hitte volna, hogy ez pontosan így fog bekövetkezni. Halálakor ezt a szerződést figyelmen kívül hagyták, azaz nem Habsburg uralkodó került a trónra, de később bizony a Mátyás-féle szerződés volt a jogalap a Habsburgok trónigényére…

Mátyás második feleségének, Beatrixnek a nevét sokan ismerjük. Azonban volt egy előző felesége is, a cseh király lánya: Podjebrád Katalin. Katalin királyné azonban gyerekszülésben meghalt. Mindössze 15 éves volt.

Beatrix, avagy Beatrice a mai Olaszország területéről származott, és az abban a korban teljesen szokatlan módon nem volt ártatlan, amikor Mátyás feleségül vette. Ennél még durvább, hogy állítólag még Nápolyban megfojtotta a szeretőjét, azaz gyilkos volt. Országunk egyik tragédiája, hogy nem tudott Mátyásnak utódot szülni, azaz nem tudott kialakulni a Hunyadi uralkodóház.

Mindenki csak így, Mátyás királynak hívja, pedig volt ám még egy Mátyás nevű királyunk! II. Mátyás 1608 és 1619 között, 11 éven át uralkodott, azaz Mátyás királyt így kellene neveznünk: I. Mátyás.

Mátyás álruhában való országjárása természetesen mese. Mátyás nem tett ilyet, hiszen egyrészt nem volt ilyesmire ideje, másrészt életében a nép gyűlölte őt! Törökellenes, illetve Nyugat-Európába indított háborúi, valamint fényűző reneszánsz életmódja nagyon sok pénzt felemésztett, ami miatt nagyon megemelte az adókat. Ellentmondást nem tűrő zsarnokként uralkodott, ami mondjuk abban a korban megszokott volt. A nagy költő, Janus Pannonius még összeesküvést is szőtt ellene! A mesék és mondák jóval a halála után születtek, hiszen az őt követő gyengekezű uralkodók, a mohácsi csata, a török megszállás és az ország három részre szakadása miatt a nép visszasírta őt, az utolsó sikeres királyát. Ne felejtsük el, abban az időben az átlagembernek fogalma sem volt még csak arról sem, hogy hogy néz ki a király. Meggyőződésem, hogy volt egyszerű ember is, aki még csak azt se tudta, hogy hogy hívják a királyt. Egy, az ország eldugott sarkában élő napszámosnak az egyetlen uraság a földesúr volt. Az ilyen emberek között kezdett el terjedni Mátyás, mint egy legendás, már-már mítikus király neve és alakja.

1490-ben még 50 éves sem volt, amikor elfoglalta Bécset, és onnan uralkodott. Teljesen váratlanul halt meg Bécsben. Egy magát sokáig tartó legenda szerint fügével megmérgezték, ám történészek és orvosok a korabeli forrásokon alapuló kutatásai alapján ma már tudjuk, hogy valószínűleg agyvérzést kapott.

Székesfehérvárott temették el, az egykori koronázó-templomban. Sírját a törökök évekkel később feldúlták, majd az egész templom megsemmisült, ám csontjai ma is megvannak valahol az egykori bazilika alagsorában létesített osszáriumban, más néven csontkamrában. A probléma az, hogy a török korban királyaink sírjait kirabolták, csontjaikat szétdobálták, azaz nem lehet tudni, hogy melyik lábszárcsont vagy koponya Mátyásé, Nagy Lajosé, Károly Róberté vagy éppen Könyves Kálmáné…

Az itt leírt sok negatívum mellett is vallom, hogy Mátyás az ország egyik legnagyobb formátumú, legsikeresebb uralkodója volt, akinek korai halála az első lépés volt a középkori, virágzó Magyarország pusztulásának útján.

1 komment

Címkék: történelem Székesfehérvár Bécs Hunyadi Mátyás

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr505819682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsabyMihály 2020.05.25. 21:20:08

...egy hírhedt francia nyomorék mondta :vedd el a magyarok történelmét , megszűnnek létezni .
süti beállítások módosítása