Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.03.11.
19:30

Írta: DóraTibor

Charlie Chaplin

Ma a XX. század egyik leghíresebb nevettetőjéről írok érdekességeket. Charles Spencer Chaplin, avagy, ahogy mindenki ismeri, Charlie Chaplin a némafilmek egyik legnagyobb sztárja volt, és neve, alakja annak ellenére ismert világszerte minden generáció tagjainak körében, hogy meggyőződésem, hogy legtöbbünk egyetlen Chaplin-filmet sem látott soha. Ezen a fiatalkori képén vajon ki ismerné fel a későbbi keménykalapos, több mérettel nagyobb cipőben járó, sétapálcáját pörgető, bajszos kis alakot?

Chaplin1.jpeg

Chaplin élete tele volt fordulatokkal, érdekesebbnél érdekesebb eseményekkel; egy vérbeli sztár volt 80-90 évvel ezelőtt. Miket is lehet tudni róla?

Chaplin a sikereit az Egyesült Államokban, Hollywoodban érte el, de Londonban született 1889-ben, azaz angol volt. Élete nagyon nehezen indult: Születése után apja elhagyta a családot, majd alkoholista lett és hamarosan meghalt, anyja pedig mentális betegség miatt elmegyógyintézetbe került. Chaplin gyerekkora jó részét emiatt árvaházakban töltötte. Csupán öt éves volt, amikor első színpadi szerepét megkapta. Tíz évesen már rutinos gyerekszínésznek számított, és csupán 23 éves volt, amikor már az USA-ban lépett fel. Karrierje megkérdőjelezhetetlen tehetségének köszönhetően meredeken ívelt felfelé: alig néhány év alatt filmfőszerepeket kapott, és 1918-ban, 30 évesen saját filmstúdiót alapított. Nem csak tehetséges színész és rendező volt, de nagyon jó producer, üzletember is! Tudtátok, hogy egy üzlettárssal közösen ő alapította a híres United Artists filmstúdiót is? Ezen a képen már biztosan ismerősebb:

Chaplin2.jpeg

Chaplin magánélete kicsit sem volt nyugodtnak mondható. Négyszer nősült: 29, 35, 47 és 54 éves korában, és mindannyiszor jóval fiatalabb nőket vett feleségül. Nőket? Ezt a szót igazából idézőjelbe kellene tennem, hiszen szinte mindannyiszor fiatal lányokat vett el: Első és második felesége 16 éves volt, és a negyedik is csupán 18! Egyedül a harmadik neje volt nagykorú: 28 éves - ám ekkor Chaplin már 47 éves volt. Tizenegy gyermeke született, ebből nyolc az utolsó házasságában. Emellett több, házasságon kívüli gyermeke is született, volt, aki után komoly összegű gyerektartást is fizetett. 

Édesanyját a lehető legkevesebbszer látogatta meg az elmegyógyintézetben. Arra, hogy miért nem, nincsenek feljegyzések. Egyébként anyai nagyanyja cigány származású volt, amire ő nagyon büszke volt. Tudtátok, hogy Chaplin egész életében kiállt a romák jogai mellett? Halála után a Roma Világkongresszus Chaplin születésnapját a roma színészek világnapjává nyilvánította.

Az esetlen, bajszos, csámpa járású, egy alkalommal a saját cipőjét megfőző figura mellett talán leghíresebb szerepe az Adolf Hitlert parodizáló, 1940-es A Nagy Diktátor. Ebben a filmben Chaplin kettős szerepet játszik: egyrészt egy Adenoid Hynkel nevű diktátort alakít, másrészt egy üldözött, zsidó származású borbélyt. Chaplin a teljes egészében általa írt történettel akart tiltakozni a nácizmus ellen. Hitler, lévén mozirajongó, maga is látta a filmet, de hogy mit gondolt róla, arról nem maradtak fenn feljegyzések.

Chaplin életében háromszor kapott Oscar-díjat: 1929-ben, 1952-ben és 1972-ben. 1975-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, azóta hivatalos neve így szól: Sir Charles Spencer Chaplin.

Chaplin3.jpeg

Chaplin igazi hollywoodi színész volt, az USA-ban élt, de megtartotta brit állampolgárságát. A hidegháborús időkben több alkalommal is felajánlották neki az amerikai állampolgárságot, de a nyíltan baloldali elveket valló művész ezt mindannyiszor visszautasította. Ezért aztán 1953-ban az USA legfőbb ügyésze nem járult hozzá az országba való belépéséhez! Ekkor Svájcban telepedett le, és itt élt 88 éves korában, 1977-ben bekövetkezett haláláig.

Legidősebb fia, Charles Chaplin jr. 42 évesen, 1968-ban tüdőembóliában váratlanul meghalt. A Svájcban élő, akkor 80 éves Chaplin nem volt jelen fia temetésén.

Chaplin 1977 karácsonyán halt meg. Három hónappal később azonban lengyel bűnözők felásták a sírját, és ellopták a koporsóját, a holttestével együtt! 600.000 dollár váltságdíjat követeltek érte a családjától, felesége azonban nem volt hajlandó fizetni a bűnözőknek. A rendőrség végül májusban megtalálta a koporsót, Chaplint pedig újratemették. Azóta is a svájci kisváros, Corsier-sur-Vevey temetőjében nyugszik.

Chaplin4.jpeg

Amikor utolsó felesége is meghalt 1991-ben, akkor betonnal fedték le a sírt, hogy soha többé ne zavarhassa meg senki a nagy nevettető és neje örök álmát.

Szólj hozzá!

Címkék: szerelem Adolf Hitler Hollywood Charlie Chaplin

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr345854555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása