Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.03.13.
17:49

Írta: DóraTibor

Diana hercegnő

A XX. század egyik legismertebb emberéről, a brit királyi család talán valaha élt legnépszerűbb tagjáról, a világ legtöbbet fotózott asszonyáról fogok ma írni: Diana walesi hercegnőről, Vilmos herceg édesanyjáról. A csupán 36 évet élt, és pusztán 16 évet a világ figyelmének középpontjában töltő, gyönyörű, bájos nő örökre beírta magát az emberiség történelmébe. 

diana6.bmp

Diana ősi nemesi családból származott, hiszen közvetlen felmenői között olyan hírességeket találunk, mint Mária, a skótok királynéja vagy Boleyn Anna testvére, Boleyn Mária. Diana unokatestvéri viszonyban állt III. Rainer monacoi herceggel, de olyan színészóriások is vérrokonai voltak, mint Audrey Hepburn és Humphrey Bogart. Nagymamája pedig a 101 évesen elhunyt Erzsébet anyakirályné egyik udvarhölgye volt, még az 1940-es években. Íme Diana kislány korában:

diana1.png

II. Erzsébet királynő nem is álmodhatott volna jobb családi háttérrel rendelkező feleségről elsőszülött fia, a leendő király: Károly herceg számára. Esküvőjük, az "Évszázad esküvője" 1981. júliusában volt a londoni Szent Pál székesegyházban. A TV-ben világszerte 750 millió ember által figyelemmel kísért esküvőn viselt, majd' nyolc méter hosszú uszállyal rendelkező menyasszonyi ruhát Diana családjának birtokán belépődíj ellenében bárki megtekintheti. Csupán egy év telt el az esküvő után, és 1982 júniusában megszületett Vilmos herceg, hivatalos nevén William Arthur Philip Louis, majd 1984. szeptemberében Harry herceg (Henry Charles Albert David). Vilmos herceg egyébként személyesen Dianának köszönheti a nevét, ugyanis Károly azt szerette volna, ha elsőszülött fiát Arthur-nak nevezik el, a névválasztási vitát azonban Diana nyerte meg!

diana8.png

A házasság csupán 11 évig tartott, és a szemmel láthatóan éveken át boldogtalan és gyakran megcsalt Diana 1992-ben kezdeményezte a válást, amit végül 1996-ban mondtak ki. Diana Károly utáni nagy szerelme egy pakisztáni szívsebész, Hasnat Ahmad Khan volt, aki azonban, mivel nem akarta vállalni a kapcsolattal járó világhírt és az újságírók állandó zaklatását, szakított a hercegnővel. Diana ekkor ismerte meg Dodi Fayed-et, a Harrods áruház és a Fulham focicsapat akkori tulajdonosának, az egyiptomi származású Mohamed Al-Fayednek fiát. Kapcsolatuknak és életüknek 1997. augusztusi párizsi autóbalesetük vetett véget.

A fenti, széles körben ismert tényeken túl miket lehet még tudni Diana hercegnőről?

Fiatalkorában többször megbukott az angol érettségi, a GCSE vizsga egyik komponensén, az O-exam nevű vizsgán. Később humorral vegyes erős öniróniával beszélt erről.

Amikor a Dianánál 13 évvel idősebb Károly herceg 1980-ban megismerte leendő feleségét, Lady Diana Spencer csupán 19 éves volt és óvónőként dolgozott. Károly egyébként eredetileg Diana nővérének, Sarah-nak udvarolt, de megtetszett neki Diana, így hát őt jegyezte el.

Házasságuk alatt Diana végig tudta, hogy Károly herceg nem tud elszakadni gyerekkori szerelmétől, Camilla Parker-Bowles-tól, akit Diana olyan találó nevekkel jellemzett, mint „a rottweiler” vagy „a szánalmas teremtmény”. Károly egyébként Diana halála után nyolc évvel feleségül vette Camillát, aki ezzel megkapta a Cornwall hercegnője címet. Az US Weekly magazin nemrégiben egy kissé elfogult montázsban mutatta be Károly herceget és feleségeit:

diana9.png

Az is az igazsághoz tartozik, hogy egy idő után az elhanyagolt és boldogtalan Diana is más karjaiban kereste a boldogságot: 1986-ban viszonyt kezdett a királyi lovasőrség egyik tagjával, James Hewitt-tel. Amikor a viszony évekkel később kipattant, a bulvársajtó elterjesztette, hogy nem Károly, hanem Hewitt Harry herceg apja, hiszen Hewitt és Harry mindketten vörös hajúak, és valóban nagyon hasonlítanak egymásra. Azonban a viszony kezdetekor Harry már két éves volt, és a turcsi orr - vörös haj kombináció Diana családja, a Spencerek vonása. Azt is tudjuk ma már, hogy a boldogtalan házasság alatt Diana bulimiában szenvedett. 

Diana közeli barátai közé tartozott a divattervező Gianni Versace, ahogy olyan világsztárok is, mint George Michael, Bryan Adams vagy Elton John. Személyes jó kapcsolata volt kalkuttai Teréz anyával is. Hátborzongató egybeesés, hogy Versace-t Diana halála előtt másfél hónappal meggyilkolták, Teréz anya pedig Diana temetésének napján hunyt el.

page.jpg

Diana híres volt jótékonykodásáról. Elkötelezett híve volt a taposóaknák betiltása elleni küzdelemnek, ahogy sok segítséget nyújtott az AIDS áldozatainak is. Összesen 118 jótékonysági szervezet munkáját segítette, például a Nemzetközi Vöröskereszt önkénteseként több, beteg vagy árva gyerekeket ápoló kórházat is támogatott Afrikában.

2001-ben London belvárosában átadtak egy 11 km hosszú emléksétányt, mely a hercegnő életének fontos pontjait érinti. A The Diana Princess Of Wales Memorial Walk egy szakaszán a diákcsoportokat jómagam is mindig végigkalauzolom. 90 darab ilyen emléktáblát helyeztek el az út mentén. Elgondolkodtató érdekesség, hogy miközben Gordon Brown akkori miniszterelnök aktívan támogatta a sétány kialakítását, a királyi család egyetlen tagja sem ment el a megnyitóra. Három évvel később, 2004-ben viszont személyesen a királynő adta át a Hyde Parkban kialakított Diana Emlékszökőkutat.

diana7.jpg

Halála külön cikket érdemelne, annyi a megválaszolatlan kérdés és kétely azzal a tragikus 1997. augusztusi éjszakával kapcsolatban. A hivatalos verzió szerint Diana és Dodi a párizsi Ritz hotelből a hátsó bejáraton át távoztak, hogy elkerüljék a rájuk várakozó szenzációhajhász fotósokat, de a hotel egyik dolgozója által vezetett Mercedes az őket üldöző fotósok elől Párizs belvárosában kb. 150-nel száguldva belerohant az Alma híd (Pont de l’Alma) melletti alagút egyik beton tartóoszlopának. Az ütközést csak a hercegnő testőre élte túl. Ez az utolsó kép Dianáról, egy paparazzo fotós készítette. A képen a hercegnő hátrafordulva figyeli az őket motoron és autón üldöző lesifotósokat; testőre éppen az arcát próbálja eltakarni, miközben a sofőr meglepett arca látható. Dodi nem látszik a képen, mert ő pontosan a sofőr mögött ült.

diana4.jpg

A hivatalos verzióval szemben nagyon sokan úgy gondolják, hogy Dianát a brit titkosszolgálat gyilkolta meg egy balesetnek álcázott merényletben. Diana többek szerint halálakor állapotos volt, és egyesek nem szerették volna, ha a leendő brit királynak, Vilmosnak arab féltestvére, illetve Dodi személyében arab mostohaapja legyen. Az összeesküvés-elmélet hívei szerint az alagútba érve szemből belevillantottak a sofőr szemébe egy erős lámpával, amitől a vezető elveszítette uralmát a Mercedes fölött, a kocsi pedig az oszlopnak hajtott és a felismerhetetlenségig összetörött. Azt gondolom, hogy a teljes igazságot talán soha nem fogjuk megtudni.

Diana 1997. szeptember 5-i temetési szertartását a londoni Westminster apátságban tartották. A szertartás élő közvetítését két és fél milliárd ember követte figyelemmel világszerte. A Buckingham palota és Diana lakhelye, a közeli Kensington palota előtti tereket a nép virágszőnyeggel borította az őszinte gyász jeleként. Tony Blair akkori miniszterelnök emlékező beszédében a Nép hercegnőjének nevezte Dianát. A temetésen Elton John az apátságban, élőben, Newton sírjától néhány méterre ülve adta elő Candle In The Wind című számát, amit egyébként eredetileg Marilyn Monroe halálára írt, de aktualizálta a szövegét Diana emlékére.

diana3.bmp

2011-ben, Diana születésének 50. évfordulóján a Newsweek magazin egy digitálisan szerkesztett, 50 évesre idősített Dianát ábrázoló fotót jelentetett meg a címlapján. A képen Lady Di Kate Middleton, Vilmos herceg felesége társaságában sétál. A képet a legtöbb olvasó ízléstelennek és kegyeletsértőnek, szenzációhajhásznak tartotta.

diana2.bmp

És hogy hol van Diana sírja? A családi birtokukon, a Londontól 122 kilométerre északra elhelyezkedő Althorpban. A hercegnőt a birtokon található kis tó közepén lévő szigetre temették el. A tavon négy fekete hattyú úszik, ők őrzik Diana álmát. Évente egyszer, augusztusban látogatókat is beengednek a birtokra, akik a tó partjáról megtekinthetik a síremléket, de a szigetre, a sír közelébe csak nagyon kevesen mehetnek.

diana5.bmp

A képek forrása: saját fotó, illetve az Internetről szabadon letölthető állományok.

Szólj hozzá!

Címkék: baleset szerelem London Diana hercegnő

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr955858926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása