Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.03.18.
20:29

Írta: DóraTibor

Elvis Presley

Ha élt az ötvenes-hatvanas-hetvenes években egy egyértelműen legjobb, leghíresebb, bitang mód népszerű, irtó jóképű, hihetetlenül tehetséges sztár az Egyesült Államokban, akkor az nem volt más, mint Elvis Presley. Lássuk csak, miről volt híres és mitől volt annyira különleges ez a férfi!

elvis2.jpg

Elvis Presley, avagy roppant egyszerűen: A Király 1935-ben született, azaz ha még élne, még mindig csupán 79 éves lenne, pedig már 37 éve halott. 22 éves édesanyja egypetéjű ikrekkel volt várandós, de Elvis testvére, Jesse halva született. Elvis neve születésekor ez volt: Elvis Aron Presley, azonban egy gépelési hiba folytán középső nevébe egy plusz betűt ütöttek az anyakönyvi bejegyzéskor, ezért aztán hivatalos neve így hangzik: Elvis Aaron Presley.

19 éves volt, amikor karrierje beindult, és az 1950-es évek végének ő lett az egyik ikonja. Remekül kihasználta az akkor induló TV adta lehetőségeket, majd színészkedni kezdett, a nők imádták külsejét és utánozhatatlan sármját. Korának megkérdőjelezhetetlen szex-szimbóluma volt. Sikere a lábainkat mind a mai napig önkéntelenül is ütemre mozdító zenéjén kívül az általa kitalált, erősen erotikus töltetű, csípőjének vad tekeréséből álló táncnak volt köszönhető. El tudjátok képzelni, milyen hatást váltott ki a korábban csak népzenét és komolyzenét hallgató amerikai fiatalokból ez a fajta stílus és tánc?

elvis4.jpg

Olyan slágerei voltak, mint a Jailhouse Rock, a Hound Dog, az Are You Lonesome Tonight, a Little Less Conversation, a Love Me Tender, az In The Ghetto, vagy a Devil In Disguise. Ezeket a számokat mindannyian ismerjük, akkor is, ha esetleg a fiatalabbaknak nem is ugrik be a zene csak a cím alapján. A Little Less Conversation című szám azt a bravúrt vitte véghez, hogy az előadó halála után 25 évvel, 2002-ben lett első a slágerlistán!

Elvist 1958-ban behívták katonának. Az akkor már óriási sztár további népszerűségre tett szert azáltal, hogy meg sem próbált kibújni a sorkatonai szolgálat alól. Két évig volt katona, a média tudósított bevonulásáról. Ezzel ő lett a világ leghíresebb közlegénye!

elvis3.jpg

Elvisnek édesanyjával különösen szoros volt a köteléke, és amikor az asszony 46 évesen meghalt, Elvis teljesen belebetegedett az elvesztésébe. Annyira közel álltak egymáshoz, hogy még Elvis felnőtt korában is babanyelven gügyögtek egymásnak és cuki állatneveken nevezték egymást.

Felesége, Priscilla Beaulieu csupán 14 éves volt, amikor megismerkedtek. Hét évvel később összeházasodtak és az esküvő után napra pontosan kilenc hónappal megszületett a lányuk: Lisa Marie Presley. A házasság hat év után válással zárult és Elvis többé nem nősült meg, nem született több gyermeke sem. Priscilla egyébként színésznőként nálunk is ismert, hiszen ő játszotta a Dallasban Jenna Wade-et, aki előbb Bobby menyasszonya, majd Ray felesége lett, illetve a Csupasz pisztoly-filmekben ő alakította a Frank Drebin hadnagy mellett sokszor látható csábos szőke nőt, Jane Spencert. Elvis lánya, Lisa Marie pedig Michael Jackson felesége volt! Elvisnek egyébként lánya, Lisa Marie révén van négy unokája - sajnos a király sokkal előbb meghalt, mint hogy láthatta volna őket.

el5.jpg

Elvis a fiatal korában jött sikert és a túlhajszolt életmódot nagyon nehezen viselte. Már huszonéves korában rászokott az altatókra és nyugtatókra, és előszeretettel gyógyszerezte magát ok nélkül. Életének utolsó évtizedében már súlyos gyógyszerfüggő volt, nagyon elhízott, szervezete  és idegei teljesen kimerültek. Ezen a '70-es évekbeli felvételen már nem sok minden emlékeztet az egykori vékony szexszimbólumra:

el4.jpg

A sok gyógyszer és az egészségtelen életmód miatt 1977-ben, csupán 42 évesen halt meg. Otthonában kiment a WC-re, ott ülve azonban leállt a szíve, előre esett, amitől leharapta a saját nyelvét. Azonnal kórházba vitték, de nem tudtak segíteni rajta.

A rövid életrajzon túl viszont ismét nagyon sok érdekesség van, amit Elvisről tudni lehet:

A Cryolophosaurus nevű dinoszauruszt Elvisaurusnak is hívják, hiszen ennek a dinónak a fejdísze nagyon hasonlított Elvis legendás frizurájára!

1956-ban egy TV showban arra kérte a rajongóit, hogy adakozzanak az eltiport magyar forradalom hőseinek. Emiatt hálából néhány évvel ezelőtt Budapest díszpolgárává választották. Tudtátok, hogy a II. kerületben egy közterületet van elnevezve róla?

e.v.JPG

Szexmániás volt. A nők a lábai előtt hevertek, több ezer nővel volt testi kapcsolata, s velük az elképzelhető legmerészebb dolgokat is kipróbálta.

Rengeteg sztárnak van imitátora, akik beöltöznek kedvencüknek és a járókelőkkel készített közös képekből élnek, azonban Elvisnek van világszerte a legtöbb imitátora, szám szerint kb. 80.000-en vannak. Ők rendszeresen Elvis-hasonmás világbajnokságot rendeznek. Nekem is szerencsém volt összefutni egy Elvissel 12 évvel ezelőtt. (Vállalhatatlan a fejem rajta, szóval ne engem nézzetek, köszönöm.)

2014-03-18_201448.jpg

Elvist 14-szer jelölték Grammyre és összesen hármat nyert meg, és már 36 évesen megkapta a Grammy életműdíjat!

Becslések szerint több, mint egymilliárd lemezt adott el karrierje során, és a lemezeladások száma nem csökken évtizedekkel halála után sem.

Egész életében csupán öt olyan koncertet adott, amit nem az USA-ban tartottak. Mind az öt koncertet egy turné keretein belül adta, Kanadában. Elvis sosem koncertezett tehát Európában vagy Ázsiában!

Elvis legendás birtoka, Graceland ma nyitva áll a látogatók előtt, és a washingtoni Fehér ház után az USA második legnépszerűbb turistanevezetessége. Még a király életében történt, hogy a szigorú biztonsági intézkedések ellenére egy rajongójának sikerült beszöknie az épületbe, de pechjére Elvis éppen nem volt otthon. Ennél a ténynél már csak a behatoló személye érdekesebb, ugyanis ő nem volt más, mint a későbbi rocksztár, Bruce Springsteen! A másik híres ember, aki hívatlanul próbált meg bejutni Elvishez, Jerry Lee Lewis volt - őt végül megbilincselve vitték el a rendőrök.

Temetésekor unokaöccse, Bobby Mann egy becsempészett fényképezőgéppel lefotózta a király koporsóban fekvő, bebalzsamozott holttestét. A képet aztán 18.000 dollárért adta el egy bulvárlapnak...

elvis4_1.jpg

Halála után nem sokkal megpróbálták ellopni a koporsóját a temetőből, ahová édesanyja mellé temették. Így hát mindkettejüket áthelyezték Elvis birtokára, Graceland-re, és jelenleg is itt van Elvis sírja. A síron mindig van friss virág, plüssállat és kép.

elvis5_1.jpg

A képek forrása: Az Internetről szabadon letölthető állományok

Szólj hozzá!

Címkék: Hollywood Elvis Presley

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr135868278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása