Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.03.24.
22:36

Írta: DóraTibor

William Shakespeare

400 évvel ezelőtt, Angliában élt az az ember, akit minden idők legnagyobb drámaírójának, az angol nemzet nagy dalnokának, az avoni hattyúnak, avagy a bárdnak szokás nevezni. Mai történetünk főhősének műveit a világ szinte valamennyi országában színpadra állítják, iskolákban tanítják, és a világon talán nincs is olyan ember, aki ne hallott volna Rómeóról és Júliáról. Tekintsünk ma be William Shakespeare kalandos életébe!

shakes1.jpg

Tekintve, hogy az 1500-as évekből származó templomi iratok közül nagyon sok megsemmisült, Shekespeare pontos születési idejét nem tudjuk. Ami biztos, az az, hogy egy Londontól északnyugatra fekvő, Stratford-upon-Avon nevű kisvárosban született, és 1564. április 26-án keresztelték meg. A keresztelő dátumából lehet következtetni a születésnapjára, azaz néhány nappal előtte, talán április 23-án vagy 24-én születhetett. Születésekkor semmi nem utalt arra, hogy a világ egyik leghíresebb embere sírt fel, hiszen édesapja egy egyszerű szőrmekészítő - kereskedő volt. Ő volt szülei harmadik gyermeke, de ő volt az első, aki életben maradt , hiszen abban a korban óriási volt a csecsemőhalandóság. Gyerekkoráról sem tudunk sokat, csak azt, hogy a helyi iskolában tanult. Az iskola tantervéről, tanárainak nevéről, a kis William tanulmányi eredményeiről semmiféle feljegyzés nem maradt fenn.

Shakespeare 18 éves volt, amikor megnősült: Az akkor 26 éves Anne Hathaway-t vette el, akiről viszont tudjuk, hogy az esküvő időpontjában már várandós volt. Leányuk, Susanna hat hónappal később született meg. Shakespeare-nek két évvel később még két gyermeke született, mégpedig ikrek: Hamnet és Judith.

Neve csak 1592-ben, 28 évesen kezdett felbukkanni Londonban színházi körökben. Állítólag azért ment Londonba, hogy megússzon egy stratfordi bírósági tárgyalást, hiszen városában orvvadászat miatt eljárást indítottak ellene. Eleinte színészként szerzett magának hírnevet, majd íróként is.

Drámái közül már a középiskolás korosztály is fel tud sorolni legalább ötöt, nézzük meg a leghíresebbeket, a teljesség igénye nélkül: Hamlet, Rómeó és Júlia, Macbeth, Vízkereszt vagy amit akartok, III, Richárd, Sok hűhó semmiért, Ahogy tetszik, A windsori víg nők, Szentivánéji álom, A makrancos hölgy, Lear király, Othello, A vihar, VIII. Henrik... Műveinek címe mellett azokat a sorokat is mindenki ismeri, hogy

"Lenni vagy nem lenni, ez itt a kérdés..."

"Lovat! Lovat! Országomat egy lóért!"

Ezek a csodálatos sorok is biztosan ismerősen csengenek sok mindenkinek:

"Arcod varázsa csordultig betölt
S egy pillantásodért is sorvadok;
Nincs más, nem is akarok más gyönyört,
Csak amit tőled kaptam s még kapok."

"Az vagy nekem, mint testnek a kenyér
a tavaszi zápor fűszere a földnek;
lelkem miattad örök harcban él,
mint a fösvény, kit pénze gondja öl meg."

"Koldus-szegény királyi gazdagon,
Részeg vagyok és mindig szomjazom."

"Ó, Rómeó, mért vagy te Rómeó?
Tagadd meg az atyád, s dobd el neved!"

Shakespeare 1613-ban befejezte az írást, visszatért Stratfordba, és ott halt meg 1616. április 23-án (lehet, hogy a születésnapján!), 52 éves korában. Április 23. nem mellesleg Szent György, Anglia védőszentjének ünnepnapja.

Fenti tényeket az érettségi tételből sokan ismerik, azonban hadd osszak meg Veletek számos különös érdekességet a mester életéből:

- Shakespeare így, ebben a formában sosem írta le a nevét, ez csak az utókor által átalánosan elfogadott írásmód. Saját nevét az író a következő változatokban írta le: Willm Shaksp, William Shakespe, Wm Shakspe, William Shakspere, Willm Shakspere, William Shakspeare.

- Hamnet nevű fia 1596-ban. 11 éves korában meghalt. Irodalomtörténészek szerint felfedezhető az összefüggés fia halála és az 1605-ben megjelent Hamlet között.

- Az eredeti Globe színház, ahol Shakespeare maga is játszott, 1613-ban leégett. 1997-ben adták át az eredeti tervek szerint készült új Globe színházat, ami ma is áll Londonban, a Temze partján, a Millennium hídtól kb. 200 méterre. Íme, így néz ki kívülről és belülről a reneszánsz-kort idéző színház:

shakes3.jpg

- Több művét - főleg az utolsókat - nem egyedül, hanem jó barátjával, John Fletcher-rel közösen írta.

- Bár saját korában ünnepelt színész és szerző volt, de életében és közvetlenül halála után korántsem tartották akkora zseninek, mint napjainkban. A XIX. században fedezték fel újra, azóta számítják a legnagyobbak közé.

- Shakespeare-nek nincsenek leszármazottai. Egyedül Susanna nevű gyermekének született egy lánya, aki azonban 1670-ben gyermektelenül halt meg, s ezzel kihalt a közvetlen Shakespeare-vérvonal.

- A brit irodalmi enciklopédia szerint Shakespeare-től származik a második legnagyobb számú, szó szerint idézet a Biblia után.

- Tudtátok, hogy 13 esetben történik öngyilkosság Shakespeare műveiben? A legismertebb kettő Rómeó és Júlia halála.

- Az Uránusz bolygó 27 holdja közül számos kisbolygó Shakespeare által megálmodott szereplőkről van elnevezve.

- Szülőháza mind a mai napig áll és látogatható Stratfordban! Az épületben még egy olyan szoba is van, amit úgy tisztelnek, hogy ott született a mester. Az épület még napjainkban is szép, a középkorban különösen szép és gazdag épületnek számított. Nekem is volt szerencsém megfordulni falai között, s ezzel olyan híres emberek nyomában járhattam, mint pl. Charles Dickens, John Keats, Walter Scott vagy Thomas Hardy, akik szintén elzarándokoltak az épülethez.

shakesp.jpg

- Abban a korban nők nem játszhattak színpadon, így a női szerepeket is férfiak játszották. A Szerelmes Shakespeare című filmben Gwyneth Paltrow karaktere épp emiatt a szabály miatt kerül komoly bajba.

- Shakespeare legalább húsz színdarabja elveszett, kéziratuk megsemmisült az évszázadok során. Egy elveszett darabról még azt is tudjuk, hogy Cardenio volt a címe.

- Az 1856-ban alapított londoni Nemzeti Portré Galéria (National Portrait Gallery) elsőként megszerzett kincse ez a kép volt, ami Shakespeare-t ábrázolja és mivel az író életében készült, ez tekinthető a leginkább élethű, hiteles portréjának.

shakespeare.chandos.jpg

- Shakespeare a korában szokatlan módon ügyes üzletemberként részesedést kapott műveinek bemutatása után, és gazdag emberként, komoly befektetések tulajdonosaként halt meg. Ő maga egyébként egyetlen művét sem adta ki. Legtöbb műve színészek által készített másolatokból maradt fenn az utókornak.

- Közel 3.000 ma is élő angol szót Shakespeare talált fel és vezetett be az angol nyelvbe. Néhány példa erre: assassination (merénylet), accommodation (szállás), amazement (csodálkozás), bloody (véres), suspicious (gyanús).

- 1592 és 1594 között, a pestisjárvány miatt bezárták a londoni színházakat. Mivel nem volt igény a színdarabokra, Shakespeare verseket (szonetteket) kezdett írni, melyek közül 154 fenn is maradt!

- Szonettjeiben több utalás is van arra, hogy homoszexuális, de minimum biszexuális hajlamai voltak.

- Egyes tudósok az 1920-as évek óta vizsgálják, hogy a William Shakespeare nevű, bizonyíthatóan létező férfi valaha írt-e egyáltalán egyetlen színdarabot. Azzal érvelnek, hogy egy kisvárosban nevelkedett, egyszerű középkori iskolában tanult ember honnan juthatott volna hozzá ahhoz a műveltséghez, akár csak a mitológiai ismeretekhez, amelynek ismeretéről műveiben rendszeresen meggyőzi olvasóit. Ezen tudósok szerint egy nemes származású férfi írhatta műveit, akinek iskolázottsága megvolt, ám származása tiltotta az akkortájt alantasnak, rangon alulinak számító színészkedést és tollforgatást. A szakértők többé-kevésbé egyetértenek abban, hogy ez a nemes úr Edward de Vere, Oxford grófja lehetett. Az elmélet szerint de Vere megegyezett Shakespeare-rel, hogy az ő neve alatt jelenjenek meg a művek, és az üzlettel mindenki jól járt: Shakespeare meggazdagodott és learatta a dicsőséget, de Vere pedig kiélhette írói ambícióit. Komoly irodalomtörténészek egyébként ezt az elméletet határozottan cáfolják.

- Bár a londoni Westminster apátságban lévő költők sarkában az övé a legnagyobb szobor, nem ott van eltemetve, hanem Stratfordban. A sírján lévő versben megátkozza azokat, akik csontjait háborgatnák. Emiatt halála óta senki sem nyitotta fel a sírját, annak ellenére, hogy egyes legendák szerint kiadatlan kéziratait belehelyezték a koporsójába, s ezek esetleges megtalálása az évszázad irodalmi szenzációja lenne. Íme, a Mester sírja:

shakes2.jpg

A képek forrása: Saját fotó, illetve az Internetről szabadon letölthető állományok

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom London Shakespeare

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr35877054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása