Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.04.08.
22:10

Írta: DóraTibor

Horatio Nelson admirális

Ma egy félszemű, félkezű, csupán 168 centi magas, sovány testalkatú férfiről olvashattok, akiben viszonylag előnytelen külsejének ellenére Anglia egyik legnagyobb nemzeti hősét tisztelhetjük. Olvassatok érdekességeket ezúttal Horatio Nelson admirálisról!

Nelson admirális 10.jpg

Nelson 1758-ben született, szülei 11 gyermeke közül ő volt a hatodik. Már 12 évesen tengerész lett: egyik nagybátyja segítette hozzá ehhez a munkához. Tehetsége nagyon korán megmutatkozott, hiszen már 20 éves korában kinevezték hajókapitánynak!

A napóleoni háborúk időszakában karrierje meredeken kezdett felfelé ívelni; több csatában is részt vett, természetesen személyesen is harcolt. A calvi csatában egyik szemére megvakult, a santa cruz-iban pedig olyan súlyosan roncsolódott a jobb karja, hogy amputálni kellett azt. Mégis, így, egyik szeme és egyik karja nélkül is kiváló stratéga maradt!

Életének legnagyobb és egyben leghíresebb diadala a trafalgari csata megnyerése volt. Az egyesített, túlerőben lévő spanyol és francia hajóflotta egységei közé hajóval ék-szerűen benyomult, majd a 33 ellenséges hajóból 18-at elfoglalt vagy elsüllyesztett, s ezzel megnyerte a csatát, amivel egy évszázadra biztosította az angol egyeduralmat a világ tengerei fölött. Az 1805. október 21-i ütközet után a brit birodalom szabadon és zavartalanul kereskedhetett és irányíthatta gyarmatait a világ tengerein át, Indiától Kanadáig, Kínától Európáig, Ausztráliától Dél-Afrikáig. Az ország aranykora köszöntött be ekkor, nagyon nagyrészt ennek a győzelemnek köszönhetően. Trafalgar egyébként Spanyolországtól délnyugatra található.

A csatában Nelsont egy francia orvlövész golyója találta el saját zászlóshajója, a Victory (Győzelem) fedélzetén, néhány órával később belehalt a sebesülésébe. Úgy hunyta le szemeit, hogy emberei tudtára adták, hogy megnyerte a csatát.

Temetésére 1806. január 9-én került sor a londoni Szent Pál katedrálisban, sírja ma is ott található. Ez a két kép a temetésről készült, és érzékelteti a gyász és a tisztelet mértékét:

Nelson admirális 07.jpg Nelson admirális 06.jpg

A tények után most nézzük meg ezúttal is, hogy milyen, említésre méltó érdekességeket tudunk még Nelson admirálisról!

Házassága nem volt boldog, és bár hivatalosan haláláig nős férfi volt, valójában utolsó éveiben élete nagy szerelmével, a szintén házas Emma Watsonnal élt. Még egy lánya is született Emmától: Horatia, akinek révén unokái is születtek! Mivel azonban Horatia egy törvénytelen, házasságon kívüli gyermek volt, feleségétől pedig nem született gyermeke, Nelson címei és hivatalos vérvonala mind elvesztek.

Nelson legnagyobb győzelmének emlékére épült London belvárosának legnagyobb és legimpozánsabb tere, a Trafalgar Square. A teret uraló, világhírű, 52 méter magas Nelson-oszlop tetején az admirális szobra áll az 1840-es évek vége óta. A Nelson’s Column annyira tetszett Hitlernek, hogy azt tervezte, hogy miután elfoglalja Angliát, az emlékművet Berlinbe szállíttatja és ott állíttatja fel!

Nelson admirális.jpg

Egy legenda szerint a koppenhágai csatában megtagadott egy visszavonulásra utasító parancsot, majd a parancsmegtagadást később azzal magyarázta, hogy a távcsövet véletlenül a vak szeme elé helyezte és emiatt nem látta az utasítást.

Nelson a halálos lövést a Victory nevű hajó felső fedélzetén kapta, amitől egyből összeesett. A hajó ma is megvan, sőt, látogatható. A hatalmas hajó a dél-angliai kikötőváros, Portsmouth Historic Dockyards nevű múzeumában, egy szárazdokkban áll. A fedélzeten egy réztábla mutatja azt a pontos helyet, ahol összeesett.

Nelson admirális 02.jpg

A fedélzeten összeesett admirálist a legénység tagjai levitték a hajó alsó szintjére, és segíteni próbáltak rajta, azonban sérülésébe hamarosan belehalt. Pontosan azon a helyen, ahol lehunyta a szemét, ma egy festmény áll, mely halálnak pillanatát örökíti meg. A festőművész a jelen lévő katonákkal interjút készített, és ez alapján festette meg a művét. Azaz a festmény gyakorlatilag fénykép-pontossággal dokumentálja az eseményt.

Nelson admirális 04.jpg

Az admirálist akkora tisztelet övezi, hogy szőke hajából (melyet halála után levágtak) ajándéktárgyakat készítettek. Ezek közül néhányat ma múzeumokban tekinthetünk meg. A képen látható tárgyak például Portsmouth-ban vannak. De az a golyó is megvan, ami halálát okozta: a windsori kastélyban őrzik.

Nelson admirális 05.jpg

Kabátja, amit a halálos lövés eldördülésekor viselt, szintén megvan, a Greenwichben található National Maritime Museum-ban tekinthető meg. Ha jól figyeltek, láthattok rajta egy fehér foltot a válla alatt - a szíve fölött, ott hatolt be a lövedék. A tárlóban szintén látható a harisnyája, ami szintén véres, de azon nem az ő vére, hanem a korábban megsérült katonái vére van, hiszen amikor elesett, beleesett az ott lévő vértócsába.

London Eszterrel (659).JPG

Halála után testét egy hordó rumba helyezték, majd formaldehidet töltöttek hozzá. Azért tették ezt, hogy megelőzzék a holttest bomlását addig, amíg Londonba érnek vele. Két hónappal később érkeztek meg a holttesttel Londonba, és amikor kinyitották a hordót, az admirális testét tökéletes állapotban találták meg. Íme a hordó, amiben Londonba vitték:

Nelson admirális 03.jpg

A skóciai Edinburgh-ban, II. Erzsébet királynő egykori hajóján, a Britannia-n az egyik szalonban egy eredeti, dedikált kép is lóg az admirálistól:

Nelson admirális 08.jpg

A brit haditengerészet a csata évfordulóján egyébként mind a mai napig díszvacsorával emlékezik a trafalgari győzelemre.

 A képek saját készítésű felvételek.

1 komment

Címkék: történelem London Nagy-Britannia Nelson Trafalgar tér

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr905958980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éva Sztrimbej 2021.04.13. 19:37:19

Nagyon szeretem a történelmet olvasni. Akikről most olvastam Nelson, Churchill, Napoleon és így tovább felejthetetlen óriásai a történelemnek.
Köszönöm az érdekességeket megosztó blogokat.

Sztrimbej Éva
süti beállítások módosítása