Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2015.01.29.
17:19

Írta: DóraTibor

Freddie Mercury

Ha a Queen együttes legendás frontemberéről meglátunk egy képet, legtöbbünknek azonnal eszünkbe jut Freddie Mercury elképesztően erős és kristálytiszta hangja, karizmatikus egyénisége, ahogy felelőtlen, önpusztító életmódja és fájóan fiatal korában bekövetkezett halála is. A valaha élt egyik legnagyobb világsztár élete azonban ezeken kívül is számos érdekes részletet rejt, melyeket talán érdemes megismerni...

freddie_mercury_04.jpg

Freddie Mercury 1946. szeptember 5-én született, azaz ha élne, még mindig csupán 68 éves lenne. Eredeti születési neve így hangzik: Farrokh Bulsara, de ez, a viszonylag közismert név is angol írásmódú. Anyakönyvezett neve Pharōkh Balsārā‌ volt. A Bulsara családnév egyébként az indiai Bulsar városának nevéből származik. A sztár 1970-ben változtatta meg családnevét Mercury-ra, bár ami a keresztnevét illeti, már tizenéves korától Freddie-nek hívatta magát. 1970-től hivatalos, az angol útlevelében is szereplő neve Frederick Mercury volt.

freddie_mercury_17.jpg

Freddie Mercury-t tartják a világ első, ha nem egyetlen ázsai származású rock-világsztárjának. A Queen együttes frontembereként ugyan Angliában élt és angol nyelven énekelt, de nem volt angol nemzetiségű. Indiai származású volt, s a kelet-Afrika partjainál található Zanzibár (ma: Tanzánia) Stone Town nevű településén született. Szülei azért költöztek Indiából Freddie szülővárosába, hogy apja megtarthassa brit birodalmi állását. Ami viszont az állampolgárságát illeti, Freddie születésének pillanatától haláláig brit volt.

freddie_mercury_02.jpg

Freddie és szülei, valamint húga, Kashmira egy polgárháborús helyzet elől menekülve költöztek Angliába 1964-ben. A későbbi sztár ekkor 17 éves volt. Később a londoni Ealing Art College-ben művészeti szakon végzett, grafikus végzettséget szerzett, s a Queen címerét is ő maga tervezte meg! A Q betű és a korona az együttes nevére, miközben a két oroszlán, a rák és a két tündér-szerű figura a tagok csillagjegyeire utal: John Deacon és Roger Taylor oroszlán-jegyű, Brian May rák, Freddie pedig a szűz jegyében született. A címert felülről egy főnixmadár őrzi.

freddie_mercury_16.jpg

Mielőtt híres lett, Freddie abból élt, hogy a Kensington Market nevű nyugat-londoni piacon használt ruhákat árult! Aki járt már Londonban, annak érdekes lehet az információ, hogy ez, a mára elbontott épület a Royal Albert Hall-tól és a Natural History Museum-tól néhány sarokra található.

A minden ismerőse által visszahúzódónak és félénknek jellemzett Freddie 1970-ben alakította meg a Queen együttest, melynek tagjai - a rock-zenekaroknál ritkaságszámba menő módon - mindvégig ugyanazok maradtak!

Freddie nem szerette előreálló fogait, mégsem alkalmazott fogszabályzást. Attól félt, hogy ha a fogorvosok a helyére húzzák a fogait, megváltozna a hangképzése, elveszítené legendás hangját. Egy alkalommal így nyilatkozott a fogairól: "Nem szeretem, hogy a fogaim előre állnak. Ettől eltekintve tökéletes vagyok."

freddie_mercury_18.jpg

Freddie a magánéletben visszahúzódó volt, vágyott az egyedüllétre és védte magánéletét. Nagyon ritkán adott például interjút. Volt azonban egy másik énje is: Barátai, zenésztársai, ismerősei részvételével időnként őrült hangulatú partikat tartott, ahol mindig ő volt a középpontban. A féktelen bulizásba minden belefért – csak egy példa: a 41. születésnapi partijának végén a tetemes fogyasztással együtt azt a 232 db poharat is ki kellett kifizetnie, amit eltörtek mulatozás közben!

Szereplési vágyát a koncerteken élte ki. Élete során kb. 700 koncerten állt színpadra, ahol a Queen frontembereként mindig kirobbanó energiával, elemi erővel állt színpadra a tomboló közönség előtt. A Queen Budapesten is fellépett 1986-ban, de a legsikeresebb és a legtöbb ember által látott koncertjét az együttes 1985-ben adta: valamennyi mértéktartó szaklap a londoni Live Aid koncerten adott 25 perces Queen-fellépést tartja a rocktörténelem legjobb és legsikeresebb koncertjének.

freddie_mercury_11.jpg

Freddie magánélete cseppet sem volt viharoktól mentes. Ágyában nők és férfiak tömegei fordultak meg, bár volt két olyan kapcsolata is, melyek évekig tartottak és stabilnak voltak mondhatók. A ’70-es években egy Mary Austin nevű nővel élt együtt, akihez a Love Of My Life (Életem Szerelme) című számot is írta. Később, 1985-től haláláig pedig egy Jim Hutton nevű férfi volt a partnere.

freddie_mercury_13.jpg

A két komoly kapcsolat és az egy éjszakás kalandok mellett rövidebb kapcsolatai is voltak. Egy Bill Reid nevű férfivel például igen intenzív és szenvedélyes kapcsolata volt, mely többször hangos veszekedésig, sőt, tettlegesség fajult. Egy vita hevében összeverekedtek, s Reid olyan erővel harapott Freddie kezébe, hogy abból ömleni kezdett a vér, de az is megtörtént, hogy a vita hevében szétvertek egy szállodai szobát. Egy USA-beli turné során pedig annyira összevesztek, hogy órákon át üvöltöztek egymással és Freddie-nek elment a hangja. Orvosa egész nap kezelte, hogy egyáltalán meg tudjon jelenni a Saturday Night Live című show-műsorban másnap este.

Egy másik partneréről, Tony Bastin-ról egy amerikai turné-körút során tudta meg, hogy másokkal is találkozgat. Freddie repülőgéppel az USA-ba vitette Tony-t. Megérkezésekor azonnal szakított vele, majd a következő géppel vissza is küldte Londonba a férfit. Macskáját azonban megtartotta!

Freddie ugynis imádta a macskákat! Volt olyan időszak, amikor egyszerre tíz macskája volt, és Mary Austin visszaemlékezése szerint egy hosszabb koncert-turné alatt, amikor Freddie hazatelefonált, nem csak a nővel beszélt, hanem a macskáknak is oda kellett tartania a kagylót, hogy a gazdi beszélhessen hozzájuk. Kedvenc macskájához, Deliah-hoz még egy dalt is írt az Innuendo című albumra. A Queen utolsó olyan klipjében, amiben Freddie is szerepel, a These Are The Days Of Our Lives-ban a sztár olyan mellényt visel, amelyet macskák díszítenek!

freddie_mercury_06.jpg

A Queen együttes tagjai 1986-os budapesti koncertjük előtt hajókirándulást tettek a Dunán, és amikor Freddie meglátta a hajóról a magyar parlament épületét, annyira megtetszett neki, hogy azt mondta, meg szeretné vásárolni!

Freddie lelkes és értő bélyeggyűjtő volt. Tekintélyes és nagyon értékes gyűjteményét napjainkban is rendszeresen bemutatják nemzetközi filatéliai találkozókon. Talán ennek is köszönhető, hogy 1999-ben olyan bélyeget adtak ki Angliában, amin ő jelenik meg. A bélyeggel kapcsolatban egyébként kisebb botrány is kitört, hiszen az énekes mögött a Queen dobosa, Roger Taylor is látszik, pedig a törvények szerint Nagy-Britanniában csak már elhunyt emberek szerepelhetnek bélyegen – kivéve természetesen a királyi család tagjait.

freddie_mercury_13_1.jpg

A BBC által szervezett, a 100 legnagyobb britet kutató felmérésben Freddie Mercury az 58. helyen végzett! A lista élére egyébként Sir Winston Churchillt választották, akiről egy korábbi bejegyzésben írtam.

Asszisztenseitől elvárta, hogy mindig legyen náluk toll és papír, hiszen ha beugrott neki egy dallam vagy egy dalszöveg, azonnal le kellett írnia. Így hát születtek Queen-dalok autóban, repülőgépen, de még fürdőkádban is!

freddie_mercury_10.jpg

Freddie rockzenész volt, de imádta az operát és sokszor alkalmazott is opera-elemeket a zenéiben. Gondoljunk csak a Queen egyik legnagyobb slágerére, a Bohemian Rhapsody-ra! Ennél fontosabb volt a katalán operaénekesnővel, Montsterrat Cabelléval közösen készített, Barcelona című száma, mely az 1992-es barcelonai olimpia nyitó dala lett.

Freddie-nek nem született gyermeke, a macskáival bánt úgy, mintha a gyermekei lennének. Autót sem tudott vezetni. Egyszer ki akarta próbálni a vezetést, de induláskor lefulladt a motor – soha többé nem próbálkozott a vezetéssel.

Halála után egy sárga színű virágot és egy indiai békafajtát róla neveztek el.

Féktelen és felelőtlen életmódja következményeként 1986-ban elkapta a HIV vírust és AIDS-beteg lett. 1987 – 1988 táján megritkultak, majd teljesen abbamaradtak a fellépések, és a Queen-albumok is komolyabbak, visszafogottabbak, mélyebb mondanivalójúak lettek. A sajtó természetesen azonnal cikkezni kezdett Freddie Mercury tüneteiről, a sztár azonban sosem beszélt a betegségéről. 1990-ben, egy díjátadón volt az utolsó nyilvános megjelenése. Ekkor, valamint az 1991-es These Are The Days Of Our Lives videoklipjében is ijesztően nézett már ki, pusztán árnyéka volt hat-hét évvel azelőtti önmagának.

freddie_mercury_09.jpg

Halálos betegen, hetekkel halála előtt is dolgozott, sok számot felénekelt – abban a tudatban, hogy amikor ezek a számok megjelennek, ő már halott lesz. 1991. november 24-én, londoni otthonában, csupán 46 évesen halt meg. Halála előtt egyetlen nappal végül kiadott egy sajtóközleményt, melyben elismerte, hogy AIDS-ben szenved. Ez az utolsó, róla készült kép:

freddie_mercury_08.jpg

Holttestét elhamvasztották, két nappal később tartották meg gyászszertartását ősei vallása, a zoroasztriánus hit szerint. A hamvakat Mary Austin kapta meg, ahogy ő örökölte a vagyona legnagyobb részét is. Freddie hamvainak hollétéről több, mint húsz évig senki nem tudott, míg 2013-ban, az énekes halála után 22 évvel a londoni Kensal Green temetőben ezt a táblát fedezték fel:

freddie_mercury_12.jpg

A tábla félig angol, félig francia nyelvű, magyarra fordítva az alábbi felirat olvasható rajta:

Farrokh Bulsara emlékére

1946. szeptember 5. – 1991. november 24.

Mindig közel leszek hozzád a szerelmemmel.

M.

Az angol bulvársajtó szerint az M betű Mary Austin-ra utalhat. A tábla egy oszlopra van elhelyezve egy olyan helyen, ahol az elhunytak hamvait szétszórják. Mary Austin nem nyilatkozik az ügyben, ezért nem lehetünk benne biztosak, de minden valószínűség szerint e tábla alatti területen szórták szét a világ egyik legnagyobb sztárjának hamvait.

Freddie emléke 24 évvel halála után is élénken él az emberekben. 1996-ban a svájci Montreux-ban, néhány évvel később pedig a londoni Oxford Street-en állítottak neki szobrot, mindkét alkotás a leghíresebb testtartása közben ábrázolja.

freddie_mercury_03_1.jpg

A 2012-es londoni olimpia záróünnepségén olyan brit világsztárok léptek fel, mint a Pet Shop Boys, a One Direction, George Michael, a Take That, Eric Idle a Monty Python-ból, vagy a Spice Girls – és természetesen a Queen. A hatvanas éveikben járó Brian May és Roger Taylor élőben játszottak, Freddie pedig a kivetítőről, felvételről énekelt a több tízezres tömegnek. A stadion pedig ugyanúgy ’felrobbant’ Freddie láttán, mintha 1986-ot mutatott volna a naptár.

freddie_mercury_15.jpg

 

 A képek forrása: Az Internetről szabadon letölthető tartalmak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: halál betegség szerelem rejtély London Freddie Mercury Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr337121583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása