2016.12.02.
01:13

Írta: DóraTibor

Bonaparte Napóleon

Ugye, mennyire szokatlan a franciák egyik legnagyobb nemzeti hősének, a világtörténelem egyik legnagyobb katonai zsenijének a neve így leírva: Napoleone di Buonaparte? Ám bármennyire is furcsa ez az olaszos írásmód, Bonaparte Napóleon születési neve mégis ez volt. 

A franciák nagy császára ugyanis nem volt francia! Olasz családból származott, Korzika szigetén született. Szüleinek neve igencsak bizonyítja olasz származását: Édesapját Carlo Maria di Buonaparte-nak, Édesanyját Maria Letizia Ramolino-nak hívták.

napoleon_01.jpg

Azokat, a középiskolai történelemórákon is ismert tényeket, mely szerint milyen fiatalon tűnt ki katonai zsenijével és milyen országos hírnevet ért el meglepetés-számba menő győzelmeivel, most nem részletezem, hiszen a poszt célja ismét csak a kevésbé ismert érdekességek bemutatása. A császári hatalom megszerzése, a sikeres és sikertelen hadjáratok, majd két száműzetésének tényét sem taglalom részleteiben, ugyanebből az okból. Nézzünk hát - a blog címéhez méltó módon - érdekességeket Napóleonról!

napoleon_02.jpg

A későbbi császár fiatalkorában lelkes korzikai nacionalista, a francia elnyomók ellen harcoló korzikai hazafi volt, aki a húszas éveiben változtatta meg identitását és ekkor vette fel a franciásan csengő Napoléon Bonaparte nevet.

A későbbi császár szülei negyedik gyermekeként született. A 13 gyermek közül 8 élte meg a felnőttkort. Később, már császárként Napóleon a testvérei közül a legtöbbet európai uralkodóházak élére ültetett: Joseph Nápoly, Szicília és Spanyolország királya, Lucien Canino és Musignano hercege, Elisa Toszkána nagyhercegnője, Louis Hollandia királya, Pauline Guastalla uralkodónője, Caroline Nápoly királynéja, míg Jerome Vesztfália királya lett.

Fiatalkorában, egyedüli korzikaiként nyert felvételt a híres párizsi katonai iskolába, az École Militaire-be, mely ma is megtalálható Párizsban, az Eiffel-torony mellett elterülő Mars-mező végén, ahol az édesapja halála miatti anyagi nehézségek miatt egy év alatt végezte el két év tananyagát.

Több forrás is feljegyezte, mennyire botfülű volt. Ha erősen gondolkodott vagy ha ideges volt, körbe-körbe sétált a szobájában és énekelt, dúdolt egy dallamot vagy hümmögött - de a császárnak annyira nem volt tehetsége a zenéhez és dallamokhoz, hogy soha, senki nem tudta felismerni az adott dalt.

Napóleon szaglása azonban igen kifinomult volt, nagyon messziről megérzett és felismert nagyon sokféle illatot. A festék szagát viszont képtelen volt elviselni. Nem egy alkalommal megtörtént, hogy frissen festett lakosztályából átköltözött egy régebbibe, annyira zavarta a friss falfesték szaga.

Napóleonnak két felesége volt. Az első Joséphine de Beauharnais volt (első kép), akinek első férjét guillotine-nel lefejezték a forradalom során. Bár Josephine-nek Napóleontól nem született gyermeke, első házasságából született fián keresztül ő a közvetlen őse a mai belga, luxemburgi és a norvég uralkodóknak. A gyermektelenség miatt aztán 1810-ben Napóleon elvált tőle és egy Habsburg főhercegnőt, Mária Lujzát (második kép) vett feleségül, akitől egyetlen fia, a Sasfiók-ként is ismert Napoléon François Joseph Charles Bonaparte (harmadik kép) született. A szerencsétlen sorsú, rövid életű trónörökös 21 évesen, tuberkulózisban hunyt el Bécsben. Holttestét csak 1940-ben, Hitler utasítására szállították Párizsba.

napoleon_15.jpg

Napóleon a hatalma csúcsán, büntetésből előszeretettel húzogatta a hibázó katonai vezetőinek és alárendeltjeinek fülét, ahogy szerette megcsípni a hölgyvendégek orrát, kisgyermekek arcát is - de olyan erővel, hogy a bőr kipirosodott a csípés, húzogatás helyén.

A híres hadvezér és császár fiatal korában, 1795-ben egy romantikus regényt is írt! A Clisson és Eugenie című mű mai is kapható francia könyvesboltokban.

A híres póz, amiről oly sok festmény és szobor árulkodik, nem csupán egy, a festő kedvéért felvett uralkodói testtartás volt. Napóleon valóban szerette a kezét a kabátja gombjai közé dugni. Ennek az oka az, hogy bár több feljegyzés szerint hibátlan körmű és már-már nőiesen szép formájú, de mégis meglepően kis méretű volt a keze, aránytalanul rövid ujjakkal - és ő ezt szégyellte megmutatni.

napoleon_05.jpg

S ha már a rövid ujjakról van szó - ugye tudjuk, hogy mit tartanak a rövid ujjú férfiakról?... a gonosz mendemonda a császár esetében igaz, ugyanis egészen elképesztő módon pontos tudomásunk van a császár péniszének méretéről, ami mindössze 3,8 cm volt. A boncolást végző orvos ugyanis 17 tanú jelenlétében lemetszette a császár legférfiasabb testrészét, és egy papnak adta, aki Korzikára vitte azt. Az idők során a pap családtagjai örökölték egymástól a testrészt, mígnem 1916-ban egy brit gyűjtő vásárolta meg azt. 1927-ben még ki is állították a péniszt New York-ban! 1977-ben aztán ismét kalapács alá került az egyedi kincs. Az aukción egy amerikai urológus, John Lattimer vásárolta meg azt. A Lattimer család tagjai azóta is féltve őrzik a császári péniszt, amit közel 40 éve New Jersey-ben tartanak, mindenki elől elzárva. Negyven év alatt összesen tíz ember láthatta a különlegességet. Napóleon párizsi sírja tehát a császár férfiasságától megszabadított holttestét tartalmazza csupán.

Napóleon két alkalommal is öngyilkos akart lenni. Az első próbálkozás a katasztrofális kudarccal végzőző oroszországi hadjárata után történt, amikor is a mindig, évek óta magánál tartott ciánt öntötte a szájába - azonban a méreg az évek során rengeteget veszített erejéből, ami aztán így nem ölte meg, csak megbetegítette a császárt. A második próbálkozás már Elba szigetén történt, amikor száműzetésében főbe akarta magát lőni, ám inasa, megérezve a hatalmától megfosztott császár szándékát, nem sokkal előtte kiürítette a puskaport a fegyverből, így az nem sült el.

Emésztési problémáinak és gyomorfájdalmának kezelésére Napóleon nagyon gyakran rágcsált édesgyökeret. A növénytől azonban besárgultak a fogai, ám annyira szerette az ízét és annyira hatékonyan csökkentette gyomorfájdalmait, hogy nem tudott leszokni róla. Még a halálos ágyán is édesgyökérrel édesített vizet kért inni.

A császár személyiségéhez tökéletesen illik az a feljegyzés, mely szerint egyszerűen nem tudta elviselni, ha veszít. Ezért minden esetben, amikor egy kártyajáték során vesztésre állt, szemérmetlenül csalt. Beosztott tisztjei természetesen nem mertek szólni ezért, de többen is feljegyezték a császárnak azt a szokását, hogy a soron következő kártyalap alá kukucskált, vagy elterelve az ellenfél figyelmét, egy vele szövetkező játékosnak mutatta meg a kezében lévő lapjait, vagy sokat mondóan rákacsintott.

napoleon_07_2.jpg

Szolgálói visszaemlékezése szerint a császár imádott a fürdőkádban olvasni. Néha órákat is ült a forró, rendszeresen forróbb vízzel feltöltött kádban. Néha akkora pára keletkezett a fürdőszobában, hogy ki kellett szellőztetni, mert a gőztől a császár már nem látta a kezében tartott újságot.

Saját korában szinte Istenként tekintettek rá hívei. A személye körüli kultuszt és rajongást mutatja, hogy olyan tényeket is feljegyeztek róla, hogy kedvenc étele a sült csirke volt hagymával és burgonyával, hogy az ételeit mindig teljes csendben, de meglepően gyorsan fogyasztotta el, hogy félt a macskáktól, vagy hogy nem szerette, ha egy terem ajtaja nyitva van - ezért a hozzá érkezők nagyon gyorsan osontak be hozzá, és maguk után villámgyorsan kellett, hogy becsukják az ajtót. Azt is tudjuk, hogy munkamániásként napi 3-4 óra alvással megelégedett, vagy hogy életének igazi és őszinte szerelme első felesége, Josephine volt.

Sok legenda kering Napóleon testmagasságával kapcsolatban. A császárral szemben ellenséges brit sajtó terjesztette el a hírt, hogy még a 160 cm-t sem éri el a magassága. A valóság az, hogy Napóleon semmivel sem volt alacsonyabb kortársainak átlagánál, de 168 centiméteres testmagasságával magasabb volt, mint néhány ma élő politikus! Napóleon magasabb volt pl. a 162 cm magas Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnöknél vagy Nicolas Sarkozy francia ex-államfőnél, aki 165 centis!

Miközben saját népe mind a mai napig hódítóként és császáraként tiszteli, a világ jó részén tömeggyilkosnak tartják, hiszen a világtörténelemben addig soha nem volt olyan véres időszak, mint a napóleoni háborúk korában. Mialatt Nagy-Britannia és Oroszország kivételével csapatai gyakorlatilag egész Európát meghódították, a csatákban százezrével estek el a katonák. Hadjáratai során emellett számtalan hadifogoly és közember kivégzésére adott parancsot, de az 1799-es szíriai hadjárat során saját sebesült katonáit is kivégeztette ópium-túladagolással, hogy azok ne jussanak hadifogságba.

Az 1804-ben általa kiadott Code Napoléon törvénykönyv egyes rendelkezései mind a mai napig érvényben vannak Franciaországban.

napoleon_03.jpg

Az Egyesült Államok Louisana tagállama eredetileg francia gyarmat volt. 1803 óta része az USA-nak, mert hadi kiadásai fedezésére Napóleon 15 millió dollárért eladta a mai Magyarországnál másfélszer nagyobb területet az USA kormányának.

Napóleonnak köszönhető, hogy a világ legnagyobb részén az autók az út jobb oldalán közlekednek. Napóleon ugyanis eltörölte azt a középkori szabályt, hogy csak a nemesek és a királyi udvarhoz tartozó emberek közlekedhetnek az út jobb oldalán. Napóleon kötelezővé téve a polgároknak és a parasztságnak az út eddig tiltott oldalán való haladást. A császár aztán amerre járt és hódított, ott is bevezette ezt a fajta közlekedést, majd a szokás lassacskán világszerte elterjedt. Ezek után ki lepődik meg azon, hogy Nagy-Britanniában, amit Napóleon serege minden igyekezete ellenére sosem tudott elfoglalni, mind a mai napig a bal oldalon közlekednek a járművek?...

Széles körben ismertek a tények, hogy először Elba szigetére, majd miután onnan megszökött egy utolsó, száz napos uralkodásra, véglegesen Szent Ilona szigetére száműzték az őt legyőző európai hatalmak. Azonban magam is meglepődtem, hogy milyen kegyetlen messzeségbe kellett mennie élete utolsó hat évére. Szent Ilona szigete a dél-francia partoktól ugyanis három havi hajóútra van! A térkép mutatja a legjobban, hogy mennyire biztosra mentek az angolok, hogy innen soha ne tudjon megszökni:

napoleon_11_1.jpg

Napóleon utolsó éveit nagy keserűségben, a távoli szigeten való sétával, emlékiratainak tollba mondásával töltötte. Életét megnehezítették egészségügyi gondjai, valamint a düh és a tehetetlenség. A fogva tartás úgy pszichésen, mint testileg teljesen felőrölte. 1821. május 5-én, 17 óra 49 perckor, 51 évesen halt meg, irtózatos kínok között.

Napóleon halálának okaként sok-sok éven át gyomorrákot hittek az emberek, ám sokan - köztük maga a császár is - azt gondolták, hogy megmérgezték. A legenda igazságtartamának kiderítése érdekében a császár halála után 143 évvel, 1964-ben egy London melletti laboratóriumban rádióaktív sugarakkal kezelték egy, a boncoláskor levágott tincsét, hogy abból meg tudják állapítani, hogy van-e benne méreganyag. A tudósok a normálisnál 32-szer több arzént találtak a hajszálakban! Egy hajszál hosszanti, milliméterekre kiterjedő vizsgálatakor azt találták, hogy a haj növekedésével a hajszálban található arzénmennyiség hol nőtt, hol csökkent! Ez csakis egyet jelenthet: amikor valaki hozzáfért Napóleon ételéhez vagy italához, akkor nagyobb mennyiség került a szervezetébe, de amikor nem, akkor a testben lévő méreg mennyisége lecsökkent. De hogy került a szervezetébe az arzén? Egyesek szerint a szobája falán lévő tapétából, a hajápoló szeréből, vagy egyes arzén-tartalmú gyógyszereiből. Ám ezek egyike sem tartalmazhatott olyan koncentrációjú arzént, mint amennyit a hajtincsben találtak. Napóleont tehát nagy valószínűséggel a borába csempészett méreggel lassan, szisztematikusan megmérgezték brit fogva tartói.

A halálos ágynál jelen lévők feljegyezték a császár utolsó szavait: "Franciaország... A fiam... Josephine... Hadseregparancsnok..."

A császár végrendeletében több más mellett azt is meghagyta, hogy halála után hajtincseket vágjanak le fejéről, melyeket osszanak szét hű emberei és családtagjai között. Később ezek a tincsek játszottak fontos szerepet a mérgezés tényének bizonyításakor.

A császárt halála után is elképzelhetetlen méretű tisztelet és kultusz övezte. Azt az ágyat, amin meghalt, a londoni Madame Tussauds panoptikuma vásárolta meg és egészen a 2000-es évekig Napóleon viasz-figurája azon az ágyon feküdt, amin maga a császár meghalt! A halálos ágyán fekvő, halott császárról több rajz és festmény is készült, íme az egyik, ami talán a leginkább valósághűen mutatja meg vonásait:

napoleon_08.jpg

Napóleon arcáról halála után két nappal halotti maszkot is vettek, melyről aztán több másolat is készült. A gipsz-öntvény-másolatokat olyan neves múzeumok szerezték meg és őrzik, mint a párizsi Hadtörténeti Múzeum és a Louvre, a kubai Museum in Santiago de Cuba vagy a londoni British Museum, de Auckland-ben és Boston-ban is őriznek egy-egy példányt a maszkból.

napoleon_10_1.jpg

Napóleon holttestét a világpolitikai helyzet változása miatt halála után csaknem húsz évvel, 1840-ben vitték haza. Magas rangú küldöttség érkezett Franciaországból Szent Ilona szigetére, ahol exhumálták a holttestet. A koporsó felnyitásakor azt tapasztalták, hogy a 19 éve halott uralkodó teste szinte teljes épségben megmaradt, csak az orra kezdett el enyhén bomlani, a széleinél. A fej párnán feküdt, a karok a combon pihentek. A bőr száradása miatt rövid szakállat, valamint az ujjak végén hosszú körmöket is láttak a jelenlévők. A császár zöld egyenruhája, fehér nadrágja, kalapja, csizmája is mind kifogástalan állapotban maradtak meg a több rétegű koporsóban. Jóllehet a koporsó csupán két percig volt nyitva, a jelenlévők visszaemlékezése alapján egy hitelesnek tekinthető festmény is készült az eseményről:

napoleon_13.jpg

A legbelső koporsót eztán öt másik koporsóba helyezték. Az összesen hat koporsó és a holttest 1.200 kg-ot nyomott! 43 katona emelte fel a 2.5 méter hosszúságú koporsót, és tették azt csónakra, majd hajóra. A hajót, ami az egykori császár holttestét szállította, egy egész flotta kísérte haza. Soha nem látott méretű temetési ceremónia zajlott Párizsban. A temetési menet áthaladt a Diadalív alatt, majd végig a Champs Élysées-n, mindenhol óriási gyászoló tömeg jelenlétében. A párizsiak az út mentén, illetve a háztetőkre mászva búcsúztak az egykori uralkodótól. A koporsót az Invalidusok dómjában helyezték el, ideiglenes sírban, hiszen a végleges, jelenleg is látogatható síremlék csak 21 év múlva lett kész. 1861 óta nyugszik tehát a szarkofágban a császár holtteste, egy csodálatosan díszített dóm alatt, egy felülről nyitott, kör alakú altemplomban, hogy mindenki, aki a császár sírjához lép, lefelé nézzen, azaz meghajoljon előtte.

napoleon_12.jpg

A császár kultusza Franciaországban napjaikban sem csökken. Turisták tömegei keresik fel a sírt minden nap, Franciaország utcáin és terein pedig számtalan szoborral emlékeznek a császárra. Legutóbb 2015. augusztusban történt, hogy Angliában árverésre bocsátottak egy, a boncolás után levágott hajfürtöt. Az 1500 angol font (kb. félmillió Ft) kikiáltási ár után a hajfürtöt végül 9.000 fontért, azaz több, mint 3 millió Forintért vette meg egy magánszemély.

napoleon_09.jpg

 

A képek forrása: Az Internetről szabadon letölthető tartalmak.

 

2 komment

Címkék: történelem halál öngyilkosság háború szerelem érdekesség gyilkosság rejtély Franciaország Nagy-Britannia Bonaparte Napóleon

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr6312015574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leon Russe 2018.03.05. 10:25:54

Még egy érdekesség: Asperger-szindrómás lehetett. Legalábbis számomra ez ordít az életrajzaiból. Aspergeres zseni. És az aspik nehezen hagyják abba, ha egyszer elkezdtek valamit. Csak ismétlik és ismétlik...mert amíg nincs minden rendben, addig semmi sincs rendben...

Leon Russe 2018.03.05. 10:25:55

Csak annyit szeretnék kérdezni, hogyan lehetséges az, hogy az összes, köztük kortárs életrajzírók leírása szerint is "roppant alacsony" ember volt?
Egy nagyon kicsi "perifériákkal" rendelkező ember nem lehet, hogy mégis alacsony volt?
Milyennek tűnnek az arányai különösen azon a fáradtan ülő festményen? Bennem igencsak alacsony ember benyomását kelti.
"Lehet, hogy ön egy fejjel magasabb nálam, de a kardommal szívesen kiegyenlítem a különbséget!"-ezt nem éppen az ellenség fogalmazta meg róla. :)
süti beállítások módosítása