Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2020.12.21.
14:38

Írta: DóraTibor

A brit Ismeretlen Katona sírja

Száz esztendővel ezelőtt, 1920. november 11-én történt, hogy az első világháború után egy nagyon fontos emlékművet avattak fel Londonban. Ez az emlékmű az Unknown Warrior, azaz az Ismeretlen Katona Síremléke.
tomb_of_the_unknown_warrior_westminster_abbey_london_england_9_nov_2010.jpg
Nagy-Britannia az I. világháborúban 744.000, egyes számítások szerint 887.000 katonát veszített el: közel 800.000, többségében fiatal, erős, a 20-as éveiben járó fiút, unokát, férjet, édesapát, testvért. Mivel ebben a háborúban már tüzérséggel is lőtték egymást az ellenséges csapatok, sok katonának a becsapódások és a vele járó robbanások miatt egyszerűen nem maradt semmi a testéből, ezért hát nem tudták sem hazavinni, sem egy belga vagy francia katonai temetőben eltemetni őket.
David Railton, egy anglikán szerzetes, aki a csatatereken teljesített szolgálatot, a háború végeztével levelet írt a Westminster apátság főpapjához és David Lloyd George miniszterelnökhöz, melyben kezdeményezte azt, hogy egyetlen halott katonát hozzanak haza, és az apátsági templomban temessék el, ezzel szimbolikus temetést adva az összes, a hazáért és a királyért elesett katona számára.
Az ötletnek sikerült megnyerni V. György királyt (II. Erzsébet királynő nagyapját) is, így megkezdődtek az előkészületek. Négy katonát exhumáltak, akik négy különböző európai csatamezőn haltak hősi halált. Határozott előírás volt, hogy a halott katonák személyazonossága ismeretlen kell, hogy legyen, ezért olyan brit katonasírokat exhumáltak, amiken nem szerepelt név.
Egy, a franciaországi Arras városához közeli kápolnába vitték a négy egyszerű, a brit lobogóval letakart koporsót. Ekkor L. J. Wyatt dandártábornok csukott szemmel rátette a kezét az egyik koporsóra – ezzel ez a hősi halott lett a kiválasztott. A másik három ismeretlen katonát George Kendall tiszteletes újra eltemette Franciaországban.
A kiválasztott katona koporsóját ekkor egy nagyobb tölgyfakoporsóba fektették, melyhez a faanyagot a London melletti Hampton Court palota egyik tölgyfája biztosította. A nemes tölgykoporsót vaspántokkal erősítették meg, majd ráhelyeztek egy, a középkorból származó kardot, amit V. György király személyesen választott ki, és ami egy keresztesháborúkban szolgáló lovagé volt több száz évvel korábban.
the_unknown_warrior_at_westminster_abbey_november_1920_q31514.jpg
A koporsót Boulogne kikötőjéből hajón vitték Dover felé, ahol a doveri vár ágyúiból leadott díszsortűz tisztelgett a hazatért katona előtt. Innen aztán vonattal Londonba szállították a hőst, a Victoria pályaudvaron mind a mai napig emléktábla őrzi az érkezés helyét a 8. és a 9. vágány közötti peronnál.
plaque-victoria-station.jpg
A temetés során az a több százezernyi ember, aki nyom nélkül veszítette el egy családtagját a háborúban, mind azt gondolhatták: hátha tán az ő gyermeküket, esetleg pont az ő férjüket, vagy édesapjukat temetik épp. A lelki trauma feldolgozásában hatalmas szerepe volt ennek a ceremóniának.
A síremlék természetesen száz év elteltével is őrzi méltó, központi helyét az templomban. A főkapun belépve az első síremlékről van szó, aki belép a templomba, nem tudja nem észrevenni, annyira központi helyen van. Az angolok annyira tisztelik ezt a sírt, hogy ez az egyetlen síremlék az egész templomban, amire nem szabad rálépni. Az épületben sétálva rá szabad lépni és át lehet gyalogolni pl. Newton, Darwin, Dickens vagy épp királyok, főpapok és hadvezérek sírján, de erre az egyetlen egyre nem szabad lépni. Amikor pl. 1997-ben Diana hercegnő temetési ceremóniája zajlott az épületben, a koporsóját a vállukon vivő katonák nyílegyesen mentek az oltárig, ám ezt a sírt még ők is kikerülték.
Az Ismeretlen katona sírjára II. Erzsébet királynő Édesanyja, a későbbi Erzsébet anyakirályné 1923-ban, az esküvője napján letette menyasszonyi csokrát. Azóta ez is szokássá vált, így királyi ház frissen házasodott tagjai mindig elhelyezik esküvői csokraikat a síremléken. 2018-ban, amikor Harry herceg feleségül vette Meghan Markle-t, az ő esküvőjük Windsorban volt, de a menyasszonyi csokrot az újdonsült feleség kérésére szintén a sírra helyezték.
maxresdefault.jpg
A koronavírus-járvány miatt a 94 éves királynő hónapok óta Windsorban van, nehogy elkapja a vírust. Az évforduló körüli napokban azonban ellátogatott az apátságba és maszkban tisztelgett a sír előtt, pontosan úgy és pontosan ott állva, ahogy és ahol szeretett nagyapja, V. György király tette ezt száz évvel ezelőtt.
burial_of_the_british_unknown_warrior_1920-vert.jpg
A képek forrása: Az Internetről szabadon letölthető tartalmak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr4616352974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gébence · http://soraim.blog.hu 2021.04.13. 19:37:23

,,Az Ismeretlen Katona halálát ismerős politikusok okozták."

(Juhász Gyula)
süti beállítások módosítása