Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2021.04.13.
22:39

Írta: DóraTibor

A windsori Szent György-kápolna

A windsori kastély a világ legrégebbi, napjainkban is lakott uralkodói rezidenciája. 1066-ban kezdték el építeni, és az azóta eltelt közel ezer év alatt nagyon sok uralkodó élt itt, a kastély mai formáját több szakaszban nyerte el.

A teljes épületegyüttes történetéről könyveket lehetne írni, én most azonban kifejezetten a kastély területén található egyik legérdekesebb és legfontosabb épületről, a Szent György-kápolnáról tervezek érdekességeket írni.

stgeorge_02.jpg

A kápolna hivatalos, angol nyelvű neve: St George's Chapel. Az épületet az 1348-ban alapított Térdszalagrend kápolnájaként kezdték el építeni 1475-ben. A Térdszalagrend a világ legrégebbi, napjainkban is működő lovagrendje, mely Nagy-Britannia legillusztrisabb és legfontosabb lovagrendje.

Jómagam idegenvezetőként legalább 30 alkalommal jártam a kápolnában az évek során, és valamennyiszer lenyűgözött szépsége, gazdagsága, fontossága, megbecsültsége és páratlan történelme. Most azokat a pontokat igyekszem bemutatni, amelyeket egy látogatás során nem szabad kihagyni. 

Az épület keresztény templomok esetén megszokott módon kereszt alakú. Több ki-és bejárata is van. A főkapu természetesen a főhajó végén található, ám ezt csak fontosabb eseményekkor használják. A látogatók a kápolna déli oldalán nyitott ajtón keresztül léphetnek be. (A mellékelt képen alul, középtájt.)

stgeorge_01.jpg

Az épületnek két fő része van: a főhajó és a kórus. A főhajó az épület kép szerinti bal oldalát, a kórus a kép szerint nézve jobb felét foglalja el. Mindkét épületrész gazdagon díszített, hiszen az ország egyik legfontosabb egyházi épületéről van szó. A teljesség igénye nélkül, az alábbi híres történelmi személyiségek vannak itt eltemetve:

  • - IV. Edward király, a Rózsák háborújának egyik főszereplője, a kápolna alapítója (1483)
  • - a meggyilkolt VI. Henrik király, az etoni elitiskola és az első oxfordi és cambridge-i egyetemi karok alapítója (1471)
  • - Jane Seymour, VIII. Henrik kedvenc felesége (1537)
  • - a hat feleséget elfogyasztó VIII. Henrik király (1547)
  • - a lefejezett I. Károly király (1649)
  • - a tragikus sorsú Sarolta walesi hercegnő, trónörökös (1817)
  • - az őrült, 60 évig uralkodó III. György király (1820)
  • - Edward kenti herceg, Viktória királynő édesapja (1820)
  • - Frigyes yorki herceg, a brit hadsereg főparancsnoka (1827)
  • - IV. György király (1830), a brightoni Royal Pavilion megálmodója
  • - IV. Vilmos király (1837)
  • - a 27 évesen nemi betegsége következtében elhunyt Albert Viktor herceg, a korona várományosa, Viktória királynő unokája, korának botrányhőse, aki többek szerint maga volt Hasfelmetsző Jack (1892)
  • - Viktória királynő fia és utódja, a népszerű VII. Edward király (1910)
  • - II. Erzsébet királynő édesapja, a "dadogós" VI. György király (1952)
  • - V. György király (1936) és felesége, Mária királyné (1953), II. Erzsébet királynő nagyszülei
  • - II. Erzsébet egyetlen testvére, Margit hercegnő (2002)
  • - II. Erzsébet királynő édesanyja, a 101 évesen elhunyt Erzsébet Anyakirályné (2002)

 

A híres emberek sírjain kívül számos fontos, híres eseménynek is tanúi voltak az épület falai:

  • - a leendő VII. Edward király, akkor walesi herceg esküvője (1863)
  • - a trónról egyedüliként lemondott korábbi VIII. Edward király, későbbi címe szerint Windsor hercegének temetési szertartása (1972)
  • - Harry herceg keresztelője (1984)
  • - A lemondott VIII. Edward király feleségének, az 1936-os botrány kiváltójának, Wallis Simpson-nak a temetési szertartása (1986)
  • - II. Erzsébet legfiatalabb gyermekének, Edward hercegnek az esküvője (1999)
  • - Károly walesi herceg esküvője Camilla Parker-Bowles-szal (2005)
  • - Harry herceg és Meghan Markle esküvője (2018)

 

A kórusban található az a sötét színű fülke, amit még VIII. Henrik első feleségének alakítottak ki, de Viktória királynő is szívesen használta, innen nézte az istentiszteleteket. (A képen jobbra fent)

stgeorge_06.jpg

A kórus közepén, a fekete-fehér márvány padló közepén egy fekete márvány tábla mutatja annak a kriptának a pontos helyét, ahol VIII. Henrik és harmadik felesége, a lefejezett Stuart Károly király, valamint Stuart Anna királynő egy halva született gyermeke nyugszanak. A táblát 1837-ben helyezték el ide, azóta csak egyszer, 1888-ban nyitották fel a kriptát.

stgeorge_05.jpg

Minden egyes látogató átsétál ezen a fedlapon 1837 óta. A házasulandók is elmennek felette, ahogy a koporsóvivők is rálépnek, miközben az elhunyt koporsóját az oltár elé viszik.Ezen a képen egyértelműen látszik a sír központi helyzete:

stgeorge_09.jpg

 

A kripta belsejéről egyébként az alábbi rajz készült a XIX. században. A bal oldalon lévő koporsó I. Károlyé, rajta a kis koporsó a Stuart kisbabáé. Középen VIII. Henrik, a jobb szélén pedig Jane Seymour földi maradványai pihennek. Ez van tehát közvetlenül a híres fekete márvány fedlap alatt:

stgeorge_04_1863.jpg

A kórus mennyezetén és oldalfalán a Térdszalagrend kitüntetett tagjainak címerei és zászlói láthatóak. Lélegzetelállítóan pazar látvány.

stgeorge_07.jpg

A főhajó a kórushoz hasonlóan gyönyörű, bár visszafogottabb díszítettségű. A gótikus főhajó fő díszei a csodás boltozat, az égbe törő oszlopsor, valamint a főkapu felett lévő ólomüveg ablakegyüttes, ami 75 üvegtáblát tartalmaz, mely közül 65 darab igazoltan 1509 előtt készült.

stgeorge_10.jpg

A templomban egyenruhás idegenvezetőkkel lehet beszélgetni, akik kedvesen és örömmel mesélnek érdekességeket. Tőlük tudom például, hogy VIII. Henriknek azért nincs pompás síremléke, mert a király életében hallani sem akart az elmúlásról. Életének utolsó időszakában kezdte csupán foglalkoztatni a díszes sír elkészítésének gondolata, ám halálának időpontjáig csupán két nagy méretű, barna színű gyertyatartó készült el. Ezek egyébként jelenleg is megvannak, sőt, látszanak is azon a képen itt feljebb, amin a sír fedlapja helyzetét lehet látni a kóruson belül.

Szintén az egyik helyi idegenvezető mesélte, hogy VIII. Henrik sírjának pontos helye a viharos történelmi időkben egyszerűen a feledés homályába merült és a XIX. században tudatos ásatások során fedezték fel a kriptát.

Azt is tőlük tudtam meg, hogy a későbbi IV. György király kérésére a híres kriptát a XIX. században egy alkalommal azért nyitották fel, hogy a kivégzett I. Károly holttestéről korábban levágott és György tulajdonába került hajtincset méltóképpen vissza tudják helyezni. Az eseményen maga György is részt vett.

 

Végezetül hadd mutassak pár felvételt még a templombelsőről és egyes híres eseményekről.

A templom egyik legszebb síremléke Sarolta hercegnő sírja. A hercegnő a későbbi IV. György király egyetlen gyermeke, trónörökös volt, azaz királynő lett volna, ha nem hal bele a gyermekszülésbe gyermekével együtt 1817-ben. A csodálatos, ám nagyon szomorú emlékművön angyalok fogják körül a mennybe tartó hercegnőt, a bal oldali angyal a kisbabáját viszi. Alul gyászolókat formázott meg a művész. Sarolta halálával kihalás fenyegette az uralkodóházat, ezért a király addig nőtlen gyermekei házasodási versenybe kezdtek, hogy az ő születendő gyermekük legyen majd az uralkodó - ennek köszönhetően született meg 1819-ben a későbbi Viktória királynő.

stgeorge_14.jpg

 

Edward walesi herceg, a későbbi VII. Edward esküvője 1863-ban. A bal felső sarokban a híres fülkében az örömanya, Viktória királynő ül:

stgeorge_03_1863.jpg

 

Károly walesi herceg és Camilla esküvői szertartása 2005-ben: (a kép jobb szélébe picit belelóg a VIII. Henrik sírjára szánt egyik gyertyatartó)

stgeorge_11.jpg

Harry herceg és Meghan esküvője, 2018:

stgeorge_12.jpg

A királynő családjának sírkápolnája: Édesapja, VI. György király (1952), Erzsébet Anyakirályné, a Queen Mother (2002) és Margit hercegnő (2002) vannak itt nyugalomra helyezve. A kis oldalkápolna 1969-ben készült el, ez volt az első új épületrész az 1500-as évek óta. Sajtóértesülések szerint a királynő is ide szeretne majd temetkezni.

stgeorge_13.jpg

 

A képek forrása: Az Internetről szabadon letölthető állományok.

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem halál kivégzés érdekesség síremlék London Nagy-Britannia Windsor VIII. Henrik IV. György Szent György kápolna Anna királynő

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr9716500320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása