Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2015.01.13.
23:27

Írta: DóraTibor

Joszif Visszarionovics Sztálin

A világ egyik legelvetemültebb és legvéresebb kezű diktátoráról olvashattok ma, akinek születéskori nevét a saját anyanyelvén így kell leírni: იოსებ ბესარიონის ძე ჯუღაშვილი. A legtöbbünk számára ismeretlen, grúz betűket kiolvasva ezt a nevet kapnánk: Joszif Visszarionovics dze Dzsugasvili. Azt hiszem, a legtöbbünknek nem sokat segítettem most sem, lássuk hát az illető közismert nevét! Joszif Visszarionovics Sztálin, az egykori Szovjetuniót 25 éven át vaskézzel irányító diktátor életét érintő érdekességekről lesz ezúttal szó.

sztalin_09.jpg

Sztálin 1878-ban született egy Gori nevű grúziai kisvárosban, mely Moszkvától 2.200 kilométerre található. Gori egyik testvérvárosa egyébként az ausztriai Braunau, ami Hitler szülővárosa.

Sztálin tehát grúz volt, nem orosz. A ’Sztálin’ nem az eredeti neve volt, hanem egy felvett, forradalmár-név. A kommunisták körében nem ritkaság a névváltoztatás: Lenin eredeti neve Vlagyimir Iljics Uljanov volt, Trockijt így hívták: Lev Davidovics Bronstejn, Tito eredeti neve pedig Joszip Broz volt. Kádár János Csermanek Jánosként, Rákosi Rosenfeld Mátyásként, Gerő Ernő pedig Singer Ernőként született. Sztálin magyarul acél-embert jelent: Olyan embert, aki hajlíthatatlan és céltudatos, azaz kemény, mint az acél. Egyes történészek ezzel szemben azt gondolják, hogy a Sztálin eredeti családnevében megtalálható régi grúz djuga szó állhat a névválasztás mögött - ez a szó jelenti az acélt.

Sztálin apja egy városi legenda szerint egy híres orosz felfedező, Nyikolaj Przevalszkij volt, de erre az elmélete a két férfi nagyfokú hasonlóságán túl nincs semmiféle bizonyíték. A hivatalos adatok szerint apja Viszarion Dzsugasvili, egy alkoholista cipész volt. Sztálinnak nem volt nyugodt gyerekkora. Erre példa az az eset, amikor apja egy alkalommal részegen összeverekedett a helyi rendőrfőnökkel, s ezután kitiltották Gori-ból. Sztálint és testvéreit ezután édesanyja egyedül nevelte fel.

sztalin_10.jpg

A diktátort anyja eredetileg papnak szánta, a fiatal Sztálin azonban nem ezt az utat választotta: hamar abbahagyta az iskolát, és Lenin követője, hivatásos forradalmár lett. Többször bankot is rabolt, több millió rubelt zsákmányolva a bolsevikoknak. Nyolc alkalommal tartóztatták le, s bankrablóként sok időt töltött szibériai börtönökben, de mindig sikerült megszöknie! Íme, az 1911-ben róla készült rendőrségi fotó:

sztalin_02.jpg

Sztálin számos betegségben szenvedett. Két lábujja össze volt nőve, emiatt nem tudott tökéletesen járni. Hét éves korában himlős lett, a betegség miatt az egész arcát beborították a sebhelyek – időskori képein is jól láthatóak az ekkor kialakult gödrök az arcbőrén. Egy 12 éves korában történt lovaskocsi-baleset során pedig olyan sérüléseket szerzett, amitől bal karja rövidebb lett a jobbnál.

sztalin_04.jpg

A céltudatos és hataloméhes Sztálin a bolsevikok hatalomra jutása után hamar fontos pozíciókba került, de a teljes hatalmat Lenin 1924. januári halála után tudta csak magához ragadni. Pedig Lenin egy, nem sokkal a halála előtt írt levelében óva intette a pártvezetést attól, hogy Sztálin maradjon a párt első embere: „Amióta Sztálin elvtárs főtitkár lett, mérhetetlen hatalmat összpontosított a kezében. Nem vagyok biztos benne, hogy mindig elég körültekintően tud majd élni ezzel a hatalommal. Sztálin túlságosan goromba ember és ez a fogyatékosság (…) tarthatatlan a főtitkár tisztségében. Ezért javaslom az elvtársaknak, gondolkozzanak azon, hogyan kellene Sztálint ebből a tisztségből áthelyezni.

A hatalom csúcsán Sztálin nekilátott politikai ellenfelei és a hatalmára veszélyes politikustársak kiirtásához. Olyan emblematikus vezetőket végeztetett ki kirakatperekben, mint Jagoda, Jezsov, Buharin, Kamenyev, Zinovjev vagy Radek. A megfélemlítés, a lelki terror, a családtagok megkímélésének ígérete vagy éppen a brutális fizikai bántalmazások hatására a legmeggyőződésesebb kommunisták is bevallották, hogy ők bizony valójában angol kémek, a szovjet nép ellenségei, vagy hogy Sztálin életére akartak törni. Az ítélet ezek után nem lehetett kétséges: Sztálin és Lenin egykori közeli munkatársait, a Szovjetunió egykori irányítóit Sztálin utasítására egyetlen tarkólövéssel végezték ki egy sötét börtönpincében, miután még egyszer, utoljára kegyetlenül megverték őket. Egyiküknek sincs meg a sírja, tömegsírba temették vagy elhamvasztották őket. Volt olyan ellenfele is, akitől nem bírósági eljárás során akart megszabadulni: A roppant népszerű Szergej Kirov, leningrádi pártvezetőt merényletnek álcázott gyilkossággal ölette meg, a Vörös Hadsereg alapítóját, Trockijt pedig először száműzte, majd Mexikóban gyilkoltatta meg: gyilkosa, egy szovjet ügynök jégcsákányt vágott a fejébe!

Sztálin paranoiája határtalan volt: a második világháború kitörése előtt két évvel tisztogatást rendezett a Vörös Hadsereg vezérkarában: Agyonlövetett az öt marsallból hármat, a 16 tábornokból 14-et, valamint az összes tengernagyot! A kivégzettek között volt Tuhacsevszkij marsall is, aki minden idők egyik legnagyobb katonai zsenije volt.

A kivégzettek családtagjai sem menekülhettek: igen gyakran az elítélt politikusok, művészek, tudósok, katonák rokonait is munkatáborba zárták vagy megölték. Sztálin tízezerével írta alá a halálos ítéleteket, a kivégzettek számát több millió főre becsülik. Sztálin kedvenc hóhéra Vaszilij Blokhin volt. Jellemző a korra, hogy Blokhin tartja a világtörténelem legtöbbet gyilkoló emberének rekordját: A kétes dicsőségét a becslések szerint saját kezűleg tarkón lőtt 20-30 ezer ember kivégzésével érte el. Ő eresztett golyót Tuhacsevszkij, Jagoda és Jezsov fejébe is.

1940-ben Sztálin közvetlen utasítására lőttek agyon a katyn-i erdőben egyes becslések szerint 15.000, más források szerint 22.000 lengyel katonatisztet, orvost, egyetemi tanárt, papot, jogászt, bírót, politikust és ügyvédet: a lengyel társadalom színe-javát.

Az éhínség, teljes országrészek kiéheztetése, egész népcsoportok internálása révén a Sztálin döntései alapján meghalt emberek számát a történészek 35-40 millió főre becsülik.

sztalin_08.jpg

Sztálin saját családjával sem volt kíméletes. Első feleségének - aki fiatalon, tuberkulózisban halt meg - testvéreit kivégeztette! Második feleségét öngyilkosságba kergette. Amikor elsőszülött fia, Jakov is maga ellen fordította a pisztolyát, ám nem halt bele a lövésbe, apja csupán ennyit mondott: „Még lőni se tud rendesen!” Jakov később, a II. világháború alatt német hadifogságba esett, a németek fogolycserét ajánlottak Sztálinnak. Azt kérték, adja át a Sztálingrádnál fogságba esett Paulus tábornokot a fiáért cserébe. Sztálin nemet mondott, mondván: Nem ad át egy tábornokot egy őrmesterért! Jakovot 1943-ban a sachsenhauseni koncentrációs táborban ölték meg. Második feleségétől született még egy fia, Vaszilij, aki alkoholistaként halt meg 41 évesen, és egy lánya, a 2011-ben az USA-ban elhunyt Szvetlana.

Sztálint hihetetlen mértékű személyi kultusz vette körül. A legkülönbözőbb neveken hivatkoztak rá: A Népek Atyja, a Kommunizmus Nagy Építője, a Népek Nagy Tanítója, Az Emberi Boldogság Kertésze, a Generalisszimusz, a Lángeszű Vezér, stb. Festményeken, hatalmas szobrokon kellett dicsőíteni, mindenhol az ő képe függött. Dalokat, verseket írtak róla, felvonulásokon és gyűléseken ütemre tapsolva dicsőítették a nevét, a gyerekek nekik köszönték meg a boldog gyermekkort.

sztalin_05.jpg

A diktátor csupán 163 centiméter magas volt. A 175 centi magas Harry Truman amerikai elnök egy alkalommal ’alacsony kis mókusnak’ nevezte.

Feljegyezték, hogy imádott nyugati filmeket nézni a csak a számára épített mozijában. Kedvencei a hollywoodi westernfilmek és Chaplin némafilmjei voltak! Emellett további két hobbijáról tudunk: Képes volt akár napi 500 oldalt elolvasni, és imádott biliárdozni.

Jóllehet tízmilliók haltak meg miatta, 1945-ben és 1948-ban is Nobel békedíjra jelölték, leginkább a II. világháború lezárásában játszott szerepéért. Hasonló okokból 1939-ben és 1942-ben is az Év Embere lett az amerikai Time magazinnál.

Őrült ötletei nem ismertek semmilyen határt: utasította a szovjet tudósokat, hogy hozzanak létre egy félig ember - félig majom lényt. Sztálin ezekből a teremtményekből szeretett volna létrehozni egy hadsereget.

Sztálin aláírásában a kommunizmus két jelképe: a sarló és a kalapács köszön vissza! (A cirill betűket nem ismerőknek egy infó: Az aláírásban J. Sztálin neve oroszul И. Сталин-ként látható.)

sztalin_01.jpg

Sztálin félt a repüléstől, szinte mindig vonattal és autóval utazott.

Egy alkalommal tesztelni akarta őrségét és megparancsolta, hogy semmiképpen ne zavarják a lakosztályában. Az éjszaka közepén azonban üvölteni kezdett, mint akit éppen megtámadnak, mire az őrség természetesen azonnal berontott a lakosztályba. Sztálin a parancs megtagadásáért kivégeztette az egész osztagot! Ebből a leckéből okulva nem mert senki bemenni hozzá akkor sem, amikor 1953-ban agyvérzést kapott és 12 órán át nem adott magáról életjelet. Amikor végre be mertek menni a lakosztályába, a lebénult, 74 éves Sztálin már órák óta feküdt a padlón a vizeletében, orvosi segítség nélkül. Egy héttel később halt meg.

sztalin_07.jpg

Temetése elképzelhetetlen pompával zajlott. A moszkvai Vörös téren található Lenin-mauzóleumba helyezték bebalzsamozott holttestét, Lenin mellé. Halála után nyolc évvel azonban titokban, az éjszaka leple alatt kivették a mauzóleumból bebalzsamozott holttestét és a Kreml falánál a földbe temették az ország egykori korlátlan hatalmú urát. Jelenleg is ott van eltemetve, sírját egy őt ábrázoló mellszobor díszíti.

sztalin_06.jpg

A képek forrása: Az Internetről szabadon letölthető tartalmak

1 komment

Címkék: történelem betegség öngyilkosság háború kivégzés gyilkosság Adolf Hitler Lenin Hollywood Oroszország Sztálin

A bejegyzés trackback címe:

https://olvass-erdekessegeket.blog.hu/api/trackback/id/tr997072261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferenc Busó 2019.01.22. 17:06:22

A cikkből nem derül ki, hogy a Sztálin név milyen nyelven jelentene bármit is. Az acélember, a cikk szerint a grúz djuga szó jelenti az acélt, emiatt gondolták, hogy a Sztálin is ezt jelenti.
Nekem a Sztálin névről a stallion jut az eszembe, ami apamént, csődört jelent. Szerintem ez eredetibb értelmezés, és logikusnak is tűnik. Amúgy jó cikk.
süti beállítások módosítása